Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, την ιστορική φράση του John Lennon: «President Putin, stop your troops from attacking Ukraine. Give peace a chance. (Πρόεδρε Πούτιν σταμάτησε τον στρατό σου από το να επιτεθεί στην Ουκρανία. Δώσε μια ευκαιρία στην Ειρήνη)», που αποτελεί φράση από το τραγούδι – σύμβολο της ειρήνης, Give Peace a Chance.

Give Peace a Chance – Η φράση σύμβολο των 70s πιο επίκαιρη από ποτέ

Τον Μάιο του 1969, ο John Lennon και η Yoko Ono, πραγματοποίησαν καθιστή διαμαρτυρία, για οκτώ ολόκληρες ημέρες σε κρεβάτι σουίτας του Ξενοδοχείου Queen Elizabeth Hotel στο Μόντρεαλ. Κάθε μέρα, δεκάδες δημοσιογράφοι επισκέπτονταν την σουίτα, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό. Οι δύο ακτιβιστές – καλλιτέχνες, ονόμασαν την πολυήμερη διαμαρτυρία «Bed In». Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους τι ήθελαν να πετύχουν με αυτό, ο Lennon απάντησε : «Just give peace a chance (δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη)».

Εκτός από τα μίντια, πολλά διάσημα πρόσωπα και φίλοι του εμβληματικού ζευγαριού που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο Μόντρεαλ, τους επισκέπτονταν καθημερινά στη σουίτα. Στις 31 Μαΐου 1969, ο Lennon,  σε 15, μόλις, λεπτά, έγραψε το τραγούδι και το ηχογράφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με πρόχειρα μέσα.

Οι Ρώσοι πολίτες υποφέρουν ήδη από τις δυτικές κυρώσεις – «Αν μπορούσα να φύγω από τη Ρωσία θα το έκανα άμεσα»

Στην ηχογράφηση παίζουν κιθάρα ο Lennon και ο ηθοποιός – μουσικός Tommy Smothers. Στα φωνητικά συμμετείχαν ο Timothy Leary, ο Allen Ginsberg, η Yoko Ono, η Petula Clark, αρκετοί παρευρισκόμενοι και κάποιοι νεαροί Krishna τους οποίους είχε καλέσει ο Lennon.  Ένας ντόπιος dj έπαιζε ντέφι, ενώ οι Krishna χρησιμοποιούσαν κουδουνάκια και άλλοι έδιναν ρυθμό με παλαμάκια, χτυπήματα στην πόρτα και στα τραπεζάκια.

Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν η πρώτη επιτυχία του πρώην σκαθαριού χωρίς τους Beatles. Σύντομα, το κομμάτι μετατράπησε σε Ύμνος του Αντιπολεμικού κινήματος και στις 15 Οκτωβρίου 1969 τραγουδήθηκε από χιλιάδες, στην ιστορική διαδήλωση The Moratorium to End the War in Vietnam αλλά και τον επόμενο μήνα στην Πορεία (15 Νοεμβρίου 1969) στην Ουάσιγκτον όταν 500.000 διαδηλωτές, διαμαρτηρήθηκαν κατά του Πολέμου.

Οι στίχοι του Give Peace a Chance, καθιστούν το κομμάτι, τραγικά επίκαιρο αυτές τις ημέρες.