Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε την «συνεργασία του Παρθενώνα», όπως την ονόμασε, με την Ελλάδα, χάρη στην οποία τα μάρμαρα μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια. Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Sunday Times Culture, ο Jonathan Williams είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο ήθελε να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» γύρω από τα μάρμαρα.
Ο Williams είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή συνεργασία για τα γλυπτά του Παρθενώνα με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».
Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω στην Ελλάδα, καθώς ο Williams υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής. Παρόλα αυτά είναι «ανοιχτός» σε συζήτηση με την ελληνική πλευρά, αφού πρέπει «να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός υψηλού επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα. Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαρούμε να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας μας στο Βρετανικό Μουσείο. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά της «θετικής συνεργασίας για τον Παρθενώνα».
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Sunday Times: Πώς συνδέεται ο πρίγκιπας Κάρολος με την οικογένεια του Osama Bin Laden
Κύθνος: Άγνωστο ναυάγιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον βυθό – Τι μαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία