Μια μιάνοιχτη πόρτα για την επιστροφή στην Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα άφησε ο George Osborne, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος έκανε λόγο για μια συμφωνία που επίκειται, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τετάρτης.

Ο Osborne ανέφερε στο LBC Radio ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο πλευρές της ιστορίας, στην Αθήνα και το Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε το ζήτημα χωρίς μια σειρά από προκαταλήψεις, χωρίς κόκκινες γραμμές…Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που θα αφορά την πλειονότητα των Μαρμάρων, αλλά χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Αυτό που στην ουσία λέει ο Osborne, είναι πως δεν πρόκειται να παραδώσει ολοκληρωτικά τα όπλα, πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα βρουν κάπου στη μέση και φυσικά να θυσιάσουν και οι δύο πλευρές πράγματα που αυτή τη στιγμή τα κρίνουν ως αναγκαία και αδιαπραγμάτευτα.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή για τη μεταφορά των Γλυπτών στην Ελλάδα, ώστε για μικρό διάστημα και μετά να επιστραφούν στο Λονδίνο, ο Osborne υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πιο ταιριαστή συμφωνία, αλλά αυτό εκφράζει μόνο την δική του πεποίθηση και όχι όλους τους μετόχους του Βρετανικού Μουσείου.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά αλυσίδα από συζητήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, άνευ ουσιωδών εξελίξεων, που έχουν γίνει από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Είχε προηγηθεί και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγγλία, η συνάντηση του με τον Boris Johnson, το άρθρο του στη The Mail, η στήριξη του Ken Loach και η δημοσκόπηση που ήθελε την πλειοψηφία των Βρετανών να στηρίζουν το ελληνικό αίτημα.

Χθες, ο ιστορικός τέχνης Bendor Grosvenor έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πιέσει προς την κατεύθυνση της Ελλάδας τους μετόχους, άρα η δήλωση του Osborne σημαίνει πως μπορεί να είναι εφικτή η λύση της κοινής κηδεμονίας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο δείχνει πιο διαλλακτικό σε τέτοια λύση. «Το μουσείο είναι πάντοτε διατεθειμένο να σκεφτεί αιτήματα δανεισμού οποιουδήποτε αντικειμένου από τη συλλογή. Δανείζουμε πάνω από 4.000 αντικείμενα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, 170 αρχαία ελληνικά ευρήματα περιοδεύουν σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπου θα εκτεθούν και θα εμπνεύσουν νέα κοινά», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

Οι δηλώσεις του Osborne είναι το πρελούδιο μιας διακυβερνητικής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, τον Stephen Parkinson, και την Ελληνίδα ομόλογο, τη Λίνα Μενδώνη. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι το κύριο ζήτημα της συνάντησης. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει και μια συγκέντρωση ελληνικών κοινοτήτων της Βρετανίας και Βρετανών κλασσικιστών που υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα, έξω από το Βρετανικό Μουσείο, στις 18 Ιουνίου, ημερομηνία συμπλήρωσης 13 ετών από τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι τα μάρμαρα «ανασύρθηκαν από τα ερείπια»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή τους στην Ελλάδα – Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συνομιλίες

Times για Γλυπτά Παρθενώνα: To Βρετανικό Μουσείο να τα αντικαταστήσει με ψηφιακά αντίγραφα