Σήμερα γράφτηκε μια ακόμη σελίδα στην ιστορία, αφού η Φινλανδία και η Σουηδία, κατέθεσαν και επίσημα αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία. Πλέον, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, ενώ σε λίγες εβδομάδες και οι δύο χώρες θα προστεθούν στα ήδη 30 μέλη της στηστρατιωτική αμυντική συμμαχία των χωρών της Δύσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε χαρακτηριστικά πως Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτημα για ένταξη στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, μια κίνηση που έρχεται ως αποτέλεσμα αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Χαιρετίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί μας εταίροι», είπε ο Stoltenberg στους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή των επιστολών αίτησής τους από τους πρεσβευτές των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Η αίτηση πρέπει τώρα να αξιολογηθεί από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος, Tayip Erdogan, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Εάν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ξεπεραστούν και οι ενταξιακές συνομιλίες κυλήσουν ομαλά, Φινλανδία και Σουηδία θα μπορέσουν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας μέσα σε λίγους μήνες. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως οκτώ έως 12 μήνες, αλλά το ΝΑΤΟ θέλει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες δεδομένης της απειλής από τη Ρωσία.
Απειλές από τη Ρωσία
Η Μόσχα δεν έχει μείνει αμέτοχη, ούτε έχει κρατήσει τη σιωπή της, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, δήλωσε τι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «λύνει τα χέρια της Ρωσίας. Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες είχαν καθεστώς ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».
Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθεί η Ρωσία, η οποία έχει δείξει ότι δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμα και σε πόλεμο, όπως συμβαίνει με την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο το έργο του Ρώσου πρόεδρου, αφού δεν μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αποτρέψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μεγάλη Βρετανία: Είδος προς εξαφάνιση το διάσημο fish ‘n’ chips
Συνάντηση Μητσοτάκη – Biden: Οι συζητήσεις και το deal για την απόκτηση F-35