Οι Ρίζες στη Μύκονο, μια φάρμα στη καρδιά του νησιού, κάνουν την διαφορά, την ώρα που οι περισσότεροι τουρίστες αποζητούν ανελέητο clubbing. Η παράδοση πίσω από την οικογενειακή αυτή κατοικία, σε μια αγροτική ζώνη του νησιού, κέντρισε το ενδιαφέρον της Guardian. Ο Νίκος Ζουγανέλης γεννημένος στη Μύκονο, επεδίωξε σκόπιμα να κάνει κάτι νέο. «Στις Ρίζες θέλουμε να ζήσουμε τη Μύκονο των ριζών μας», λέει για τον χώρο, όπου γίνονται μαθήματα μαγειρικής, αρτοποιίας και ιππασίας. «Δεν έχουμε σαμπάνια, δεν έχουμε μουσική, δεν έχουμε πλήθη».

Στόχος του είναι να αναδείξει τον αυθεντικό τρόπο ζωής των Κυκλάδων, πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό που προωθείται τα τελευταία χρόνια. O 52χρονος πέρασε χρόνια στην κατασκευαστική επιχείρηση, όπως και ο πατέρας του, χτίζοντας τις βίλες και τα ξενοδοχεία που διαμόρφωσαν την βραχώδη επιφάνεια του νησιού στην σημερινή του μορφή, δηλαδή σε μια «παιδική χαρά» για πλούσιους και διάσημους.

Ο Ζουγανέλης λέει στην Guardian ότι η Μύκονος έφτασε σε οριακό σημείο κι έχει πάρει τον λάθος δρόμο. Η συζήτηση στρέφεται προς τις μπουλντόζες, που ανοίγουν το έδαφος για νέες κατοικίες. «Έχουν γίνει λάθη. Όλοι έχουμε συμβάλει σε αυτά».

Η τουριστική περίοδος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, αλλά οι παραθεριστές συνεχίζουν να συρρέουν στο νησί. Από τη Μύκονο πέρασε φέτος ακόμα κι ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, o πρώην σταρ του ράγκμπι Thom Evans και ο ποδοσφαιριστής Mo Salah. Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι καταγράφηκαν 220.000 επισκέπτες σε μια εβδομάδα, και περίπου 30.000 υπάλληλοι εργάζονταν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες.

«Η Μύκονος είναι ένα θαύμα»

«Όλοι θέλουν να ζήσουν τον μύθο τους στη Μύκονο»., λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς. «Η Μύκονος είναι ένα θαύμα. Είναι απλώς ένας μικρός βράχος στο Αιγαίο και έχει καταφέρει να γίνει διεθνής τουριστικός προορισμός που αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Μύκονος είχε φέτος την καλύτερη χρονιά της. Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20%, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», παραδέχεται ο Κουκάς.

«Θέλουμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για το μέλλον μας ως τοπική κοινότητα… ναι, είμαστε ένα νησί για πάρτι, αλλά η Δήλος είναι ακριβώς δίπλα. Ο Musk το επισκέφτηκε και χαιρόμαστε πολύ επειδή θα θέλαμε να γίνουμε γνωστοί ως κέντρο πολιτιστικού τουρισμού. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα».

Οι συμβάσεις με αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής φέρνουν ακόμα περισσότερο χρήμα. Η σαμπάνια ρέει άφθονη στα πολυτελή εστιατόρια, ενώ fashionistas και influencers του TikTok παρέλασαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας. Πέρα από την χλιδάτη ζωή, υπάρχουν και οι παλαιότερες γενιές ντόπιων, οι οποίοι πηγαίνουν στην εκκλησία και διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού όσο μπορούν. Αυτοί αποτελούν την άλλη πλευρά της Μυκόνου.

Ωστόσο η επιτυχία έφερε ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα, γράφει χαρακτηριστικά η Guardian. Το νησί αποτελεί τον πυρήνα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας από την «ανακάλυψή» του τη δεκαετία του 1950. Τότε οι ταξιδιώτες επισκέπτονταν τη Δήλο, το κοντινό νησί που από καιρό θεωρούνταν ως ο πιο ιερός τόπος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, και κάπως έτσι ανακάλυψαν τη Μύκονο που τώρα πασχίζει με τις τις συνέπειες της υπερανάπτυξης.

Στο εργαστήριό της στην πόλη, η Ειρήνη Συριανού, προωθεί τον πολιτισμό της Μυκόνου μέσα από μωσαϊκά εμπνευσμένα από τα υπέροχα δείγματα που βρέθηκαν στα ερείπια της Δήλου. Ο δικός της κόσμος διαφέρει από αυτόν των πλουσίων και των VIP. Ανήκει σε μια αγροτική οικογένεια κι ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις πιέσεις που ασκούνται στους ντόπιους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα διογκωμένα ενοίκια και τους λογαριασμούς σε ενέργεια και τρόφιμα. Πρόβλημα αποτελεί η ιδιωτικοποίηση των παραλιών αλλά και η ηχορύπανση, που δεν αφήνει σε ησυχία τους ντόπιους.

«Πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε παιδιά φτωχών ανθρώπων. Το να μένεις εδώ είναι δύσκολο, οι τιμές είναι στα ύψη και οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες για όσους εργάζονται εποχιακά. Αυτό που δεν θέλει κανείς μας είναι να χάσει το νησί μας την ψυχή του, τον χαρακτήρα του».