Η Hellenic Train έστειλε με μήνυμα στους συντάκτες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι «Δεν ενεργοποιεί την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων». Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση αναφέρει:

«Συμμεριζόμενη το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί ολόκληρη η χώρα και με απόλυτο
σεβασμό στους επιβάτες του τρένου 62, στους τραυματίες και τους συγγενείς του θανόντος του τραγικού δυστυχήματος
της 28.2.2023, η Ελληνική Τρένο Α.Ε.

• Μεριμνά για την πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι συγγενείς του θανόντος, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να είναι πλήρως ικανοποιημένοι ως προς τα σχετικά δικαιώματά τους σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007
• Δηλώνει ότι είναι και θα παραμείνει στη διάθεση των συγγενών των θυμάτων για οποιαδήποτε υποστήριξη μπορεί να παράσχει.

Δεσμευόμαστε πλήρως να παρέχουμε κάθε βοήθεια με όλα τα μέσα μας στις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση των αιτιών αυτού του τραγικού δυστυχήματος».

Μέχρι τις 15 Μαρτιού οι αποζημιώσεις

Ο νέος Οδηγός Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων Επιβατών Σιδηροδρομικών Μεταφορών έκδοσης 11/2022 και τίθεται σε εφαρμογή στις 7 Ιουνίου 2023 προβλέπει: «Αποζημίωση σε Περίπτωση Τραυματισμού ή Θανάτου σε Περίπτωση Σιδηροδρομικού Ατυχήματος».

Συγκεκριμένα η νομοθεσία αναφέρει:

«Εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε σιδηροδρομικό ατύχημα, η σιδηροδρομική επιχείρηση υποχρεούται, εντός 15 ημερών, να προκαταβάλλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων αναγκών του θύματος ή των προσώπων που εξαρτώνται από αυτό – ποσά που ανέρχονται σε 21.000 ευρώ τουλάχιστον ανά επιβάτη σε περίπτωση θανάτου.

Η προκαταβολή δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης και μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιοδήποτε άλλο ποσό καταβληθεί στη συνέχεια αλλά δεν επιστρέφεται, εκτός εάν η ζημία που προκλήθηκε οφείλονταν σε σφάλμα ή αμέλεια του επιβάτη ή εάν ο αποδέκτης της προκαταβολής δεν ήταν ο δικαιούχος της αποζημίωσης. Στο Κεφάλαιο ΙΙΙ (Άρθρα 13,14,15,16,27 και Παράρτημα Ι, Τίτλος IV – Άρθρα 26 – 31) του Κανονισμού 782/ 202 (Παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες).»