Μιλούσα πριν μερικές ημέρες με έναν γνωστό μου που έχει πάει να ζήσει στη Βασιλεία και μου έλεγε ότι ο τρόπος ζωής εκεί, αλλά και σε όλη τη χώρα γενικά, είναι τόσο προκαθορισμένος στα πάντα, ώστε το πρώτο πράγμα που απόλαυσε όταν ήρθε για μερικές μέρες στην Ελλάδα, ήταν να…πετάξει τα σκουπίδια.
Στην Ελβετία, για αυτή τη χώρα μιλάμε, σε κάθε καντόνι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι νόμοι και κανόνες για το πώς συμπεριφέρεται ένας σωστός πολίτης και όλα λειτουργούν ώστε να έχει διασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός προς το κοινωνικό σύνολο και το φυσικό τοπίο. Τα σκουπίδια τους τα πετάνε σε πολύ συγκεκριμένες ώρες, τα διαχωρίζουν σε 5 σακούλες και αν πέσει γυαλί σε σακούλα για πλαστικό, τότε υπάρχει πρόστιμο 150 ευρώ. Το ίδιο ισχύει στη χώρα και για τις ώρες κοινής ησυχίας.

Αλλά και στις ώρες μη κοινής ησυχίας, υπάρχει όριο που αν το ξεπεράσεις και σε καταγγείλει ο γείτονας, υπάρχει πρόστιμο.
Μέσα σε όλα, η Ελβετία είναι μια χώρα όπου γίνονται δημοψηφίσματα για το παραμικρό. Τους φανταζόμαστε να κάνουν δημοψήφισμα ακόμα και για την εισαγωγή μιας νέας μουστάρδας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτό συμβαίνει όμως όταν ο νόμος έχει εμφυσήσει στους ανθρώπους την κουλτούρα του σεβασμού και πια λειτουργούν έτσι, ώστε ακόμα κι αν καταργούνταν οι νόμοι, θα περνούσαν πολλά χρόνια μέχρι να κυλήσουν στην παρατυπία. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την Ελλάδα.
Πολύ λογικά, λοιπόν, η Ελβετία είναι η χώρα που θέλγει περισσότερο τους Έλληνες για να πάνε να εργαστούν και να ζήσουν εκεί. Εκεί όπου όλα είναι τακτοποιημένα.
Αν και Καναδάς παραμένει στην κορυφή της λίστας γενικά στον κόσμο, οι τελευταίες τάσεις δείχνουν ότι η Ελβετία (ο κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη) και η Ιαπωνία θα κλέψουν την παράσταση το 2025 σε αρκετές χώρες.
Οι αναζητήσεις για ευκαιρίες εργασίας στην Ελβετία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τάση στις ΗΠΑ, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 315% μέσα στο 2024.

Επιπλέον, οι αναζητήσεις για δουλειά στην Ιαπωνία, που είναι η κορυφαία επιλογή για τους Αυστραλούς, συνεχώς αυξάνονται σε πολλές άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ.
Γιατί Ελβετία και Ιαπωνία;
Οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία φαίνεται να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τη μετακόμιση στην Ελβετία ή την Ιαπωνία. Σύμφωνα με την εταιρεία Prospects, η αγορά εργασίας στην Ελβετία προσφέρει υψηλές δυνατότητες κερδών σε συνδυασμό με χαμηλούς φόρους. Αν και η ανταγωνιστικότητα είναι έντονη, υπάρχουν μεγάλα κενά δεξιοτήτων στους τομείς των κατασκευών, της υγειονομικής περίθαλψης, της πληροφορικής, του λιανικού εμπορίου και του εμπορίου.
Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία προσελκύει πολλούς λόγω του μοναδικού της πολιτισμού, ο οποίος εμπνέει αρκετούς ταξιδιώτες να κάνουν την επιλογή της μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα. Προγράμματα, όπως η βίζα διακοπών εργασίας, καθιστούν την Ιαπωνία πιο προσβάσιμη για ξένους (αν και η εργασία δεν είναι ο κύριος στόχος της βίζας).
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, όπως αυτή του TimeOut, η Ιαπωνία αναδεικνύεται ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ταξιδιωτικός προορισμός για τις νεότερες γενιές, με δεδομένα που δείχνουν ότι πολλοί νέοι επιθυμούν να χτίσουν τη ζωή τους εκεί.
Ποια χώρα προτιμούν οι Έλληνες για μετεγκατάσταση;

«Η μετακίνηση μακριά από τη γενέτειρα ή τη χώρα για να κυνηγήσει μια επαγγελματική ευκαιρία είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ατόμου που αναζητά εργασία», τονίζει ο Ντέιβιντ Οβερμαρς, ειδικός σε θέματα καριέρας στο Jobseeker.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος παίρνει τη βαρυσήμαντη απόφαση να κάνει αυτό το άλμα. Θα μπορούσε να είναι για να κυνηγήσει μια δουλειά των ονείρων του, να αποκτήσει μια αίσθηση ανεξαρτησίας, να νιώσει την αίσθηση της περιπέτειας, ή απλώς να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου το κόστος ζωής μοιάζει πιο διαχειρίσιμο και να αποκτήσει μια ισχυρότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι αναζητούντες εργασία συχνά μετακινούνται επίσης μακριά από τη γενέτειρά τους σε μια τοποθεσία όπου οι δεξιότητές τους εκτιμώνται ιδιαίτερα», επισημαίνει εμφατικά.
Όσον αφορά στους Έλληνες που ερωτήθηκαν – και όπως βλέπετε και παρακάτω – η πλειοψηφία τους προτιμάει την Ελβετία ως τόπο μετεγκατάστασης.
Και, όπως πρόσθεσε ο Οβερμαρς, παρά το γεγονός ότι η απομακρυσμένη εργασία παραμένει δημοφιλής, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μετακινούνται για να βρουν νέους ρόλους, ας πούμε για μια εταιρεία που θα τους επιτρέψει να εργαστούν οπουδήποτε.
«Η τοποθεσία παραμένει ουσιαστικός παράγοντας, τόσο για την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τομέα, όπως η τεχνολογία ή η υγειονομική περίθαλψη, όσο και για τη δημιουργία μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», δήλωσε ο Οβερμαρς.
«Η παγκόσμια αγορά εργασίας δεν ήταν ποτέ πιο προσιτή, με τους ανθρώπους να ενστερνίζονται πλέον την επιθυμία να ταξιδεύουν όταν πρόκειται να βρουν την ιδανική καριέρα τους. Τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε να δούμε περισσότερους ανθρώπους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες όταν κάνουν την επόμενη επαγγελματική τους κίνηση».

* Πηγή: Jobseeker