Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία μπαίνει μπλόκο στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη και του ακροδεξιού του μορφώματος στις προσεχείς εκλογές. Μια ψηφοφορία που βρήκε χέρι – χέρι Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και «όχι» είπαν το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Δεξιά αποτελείωσε την ακροδεξιά…

Προς επίρρωση τούτου ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιλύει ένα πρόβλημα που έχει προκύψει από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής. «Εάν αυτή είχε γίνει στην ώρα της, τώρα θα είχε ολοκληρωθεί και ο δεύτερος βαθμός και θα είχαμε αμετάκλητη καταδίκη και δεν θα χρειαζόταν καμία τέτοια τροπολογία» είπε, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πράξατε απολύτως τίποτα για να τελειώσει αυτή η δίκη, με αποτέλεσμα επί πέντε χρόνια να μην ολοκληρώνεται – και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ». Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, «ρυθμίζουμε ένα ακόμα πρόβλημα που μας κληροδότησε η κυβέρνησή σας».

Νωρίτερα, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε διευκρινίσει τους λόγους για τους όποιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε «παρών». Εξήγησε ότι κατατέθηκε μια η οποία φερόταν να απαντάει σε ζητήματα που οι ίδιοι έθεσαν αναφορικά και θεωρούν προβληματικά – όπως η ευθεία αναφορά στο άρθρο 29 του συντάγματος «γιατί δεν πρέπει να ανοίξει αυτός ο ασκός του Αιόλου, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την πραγματική ηγεσία. Έτσι ουσιαστικά ανοίγουμε μια κερκόπορτα που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για το «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του Κασιδιάρη στις εκλογές ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη – μέσα από δήλωση του – να εξηγεί τους λόγους. «Καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίξαμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».