Αν στα αγαπημένα σας ελληνικά φαγητά εντάσσονται τα πιάτα που περιέχουν λαχανικά, αυτό το κοτόπουλο στιφάδο είναι για εσάς. Ένα απλό μείγμα λεμονιού, σκόρδου και πολλών βοτάνων συνδυάζεται τέλεια με τις πατάτες, το σπανάκι αλλά και με τον κιμά γαλαπούλας ή χοιρινό.

Προσθέστε την ποσότητα άνηθου που σας φαίνεται καλύτερα ή αν δεν σας αρέσει, αλλάξτε με λίγο φρέσκο ​​μαϊντανό ή δυόσμο. Κι όμως, αυτή την συνταγή αποθεώνουν οι New York Times (και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν) και την προτείνουν ανεπιφύλακτα!

Υλικά για 4-5 μερίδες

¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1½ κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι kosher, συν περισσότερο για γεύση
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας χοντροκομμένο φρέσκο ​​δεντρολίβανο
1½ κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά
Μαύρο πιπέρι
πατάτες τριμμένες και κομμένες σε κομμάτια
6 φλιτζάνια ζωμό κότας
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (περίπου ¼ φλιτζάνι χυμός)
1 μάτσο ώριμο σπανάκι, περιλαμβάνονται οι μίσχοι, ψιλοκομμένο ή 1 ½ φλιτζάνι σπανάκι κατεψυγμένων φύλλων
¼ έως ⅓ φλιτζάνι χοντροκομμένο άνηθο
Τριμμένη φέτα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν και μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, για 5 λεπτά. (Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς υψηλή αν χρειάζεται για να αποφύγετε το κάψιμο.)

Βήμα 2
Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και την πιπεριά. Μαγειρέψτε, θρυμματίζοντας το κοτόπουλο περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τις πατάτες και ανακατέψτε καλά να ενωθούν. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και το μισό χυμό λεμονιού. Αφήστε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά για να διατηρήσετε ένα πολύ γρήγορο ψήσιμο. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν οι πατάτες, 15 λεπτά.

Βήμα 3
Προσθέστε το σπανάκι και τον άνηθο, για γεύση. Συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 5 λεπτά ακόμα. Δοκιμάστε και προσθέστε λίγο ή όλο τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, καθώς και περισσότερο αλάτι και πιπέρι, αν θέλετε. Σερβίρετε σε μπολ με φέτα.