Ανησυχητικά τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απώλεια ακοής.
Ο λόγος; Μία καθημερινή συνήθεια που κάνουμε όλοι μας: ακούμε δυνατά μουσική από τα ακουστικά μας.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν δυνητικά τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους εξαιτίας της συχνής χρήσης ακουστικών στα αυτιά τους.
Ακόμη και τα σύγχρονα κινητά έχουν τα περισσότερα μία λειτουργία που προειδοποιεί τον χρήστη όταν ακούει δυνατά μουσική από τα ακουστικά. Ακριβώς για την πρόληψη του, σχετικά με τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Ντίλαρντ του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Global Health”, ανέλυσαν και αξιολόγησαν όλες τις σχετικές διαθέσιμες έρευνες (33), οι οποίες αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια.
Η νέα μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης είτε λόγω της συχνής χρήσης ακουστικών, είτε της συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική, αφορούν αντίστοιχα το 24% και το 48% των νέων.
Ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο για απώλειας ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί κρούουν «τον κώδωνα του κινδύνου» και για τις συναυλίες με την μουσική στην διαπασών, στις οποίες καλούν τους παρευρισκόμενους να χρησιμοποιούν ωτοασπίδες.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ήχου, ένα ζευγάρι καλές ωτοασπίδες επιτρέπει και πάλι να απολαμβάνουμε τον ήχο, χωρίς να «χάνουμε» από την εμπειρία της συναυλίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής.
Μάλιστα, έφηβοι και νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.