Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε η βελγική εφημερίδα Le Soir για την Εύα Καϊλή, ενόσω η ίδια ετοιμάζεται να βρεθεί ενώπιον των βελγικών αρχών, που θα αποφασίσουν αν θα παραμείνει στη φυλακή για εμπλοκή της στο Qatargate ή θα αποφυλακιστεί με όρους.

Αναφορικά με την εφημερίδα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που ήταν στο σπίτι της. Πρόκειται για τα 600.000 ευρώ που εντόπισε η αστυνομία του Βελγίου, μέσα σε μια βαλίτσα, την οποία κρατούσε ο πατέρας της έξω από ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες. Βέβαια, στη συνέχεια βρέθηκαν στο σπίτι της άλλα 150.000 ευρώ.

Ο πατέρας της Καϊλή είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει τις πολυάριθμες δεσμίδες χαρτονομισμάτων, που είχαν στην κατοχή τους, σύμφωνα πάντα με τις ακροάσεις.

«Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά» αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ, που ηγείται των ερευνών για το Qatargate, στο έγγραφο για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου και προσθέτει:

«Δηλώνει ότι γνώριζε στο παρελθόν τη δραστηριότητα του συζύγου της με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με τα χαρτονομίσματα περνούσαν από το διαμέρισμά της».

Το δημοσίευμα της Le Soir συνέχισε λέγοντας πως η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε όταν η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, εξού και ειδοποίησε τον πατέρα της δίνοντάς του οδηγίες για να κρύψει τα χρήματα, ενώ προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντσέρι, καθώς κι άλλους δύο ευρωβουλευτές.

Παραδέχθηκε, επίσης, πως γνώριζε τις δωροδοκίες του συντρόφου της και του Παντσέρι και προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες. «Είναι αλήθεια», είπε σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica, «ότι γνώριζα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και γνώριζα ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με λεφτά στο σπίτι μου».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται, ακόμη, ότι «παρενέβη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Κατάρ και συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας» του εμιράτου κατόπιν σύστασης του Παντσέρι, που «της έδινε τις οδηγίες μέσω του συντρόφου της», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Προσωπικά με σκανδαλίζει το γεγονός ότι είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα», σχολίασε στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος συνήγορος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος και πρόσθεσε: «Δηλαδή είμαι ο μόνος που ακολουθώ τους κανόνες;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι το να γίνεται λόγος για «μερική ομολογία» από μέρους της πελάτισσάς του συνιστά «μεροληπτική ερμηνεία που απασχολεί μόνο» τη σύνταξη της εφημερίδας.

Διαβάστε ακόμη: Αναγκάστηκε για τα νούμερα: Η Μενεγάκη «ανέθεσε» στον Ουγγαρέζο αυτό που απέφευγε να κάνει στην εκπομπή της

Ομολόγησε και ο Παντσέρι

Στο μεταξύ, το δημοσίευμα της Le Soir αναφέρει πως ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του Qatargate, έδωσε οδηγίες στον Τζιόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του, να επικαλείται τηλεφωνικές υποκλοπές. O ίδιος, που συνελήφθη στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες με περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, κατά την ανάκρισή του αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εν μέρει τη συμμετοχή του στην υπόθεση Qatargate.

«Ο Παντσέρι καταγγέλλει τον Βέλγο, επίσης Σοσιαλδημοκράτη, ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά ως παραλήπτη ‘δώρων’ που έρχονται από το Κατάρ», γράφει ο ανακριτής για τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή. Ο Παντσέρι «προέβη εν μέρει σε ομολογία των γεγονότων» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.

Τέλος, στις έρευνες έχει μπει και η η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, η οποία ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι συμμετέχει «για να στηρίξει τις βελγικές έρευνες» σχετικά με το Qatargate. Το προηγούμενο διάστημα η βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία είχε ήδη επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Eurojust, ειδικά στο σκέλος όσων συμβαίνουν στην Ιταλία.