Περιεχόμενα
- Στα ύψη το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
- Γερμανία: Ανακοίνωσε πακέτο 65 δισ. ευρώ για στήριξη των νοικοκυριών
- Γαλλία: «Οχυρώνεται» για τον δύσκολο χειμώνα – Μέτρα και αντιδράσεις
- Ιταλία: Έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά
- Αυστρία: Σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο
- Βέλγιο: Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια 6%
- Ισπανία: Δύο πακέτα μέτρων ύψους 21 δισ. ευρώ
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δημοσίευμα του περιοδικού TIME, κάνει λόγο για τον δυσκολότερο χειμώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου ώστε να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με έγγραφο που παραθέτει το Reuters, αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.
Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.
Στα ύψη το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου, του οποίου οι τιμές ήδη κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, αναμένεται να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις από σήμερα, αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένας από τους κύριους αγωγούς της προς την Ευρώπη θα παραμείνει επ’ αόριστον κλειστός, πυροδοτώντας φόβους για επιδείνωση.
Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά σχεδόν 400% τις ευρωπαϊκές τιμές, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη με αγωγούς μέσω της Ουκρανίας, αλλά πλέον, εντείνεται η ανησυχία για το αν και αυτές ακόμη οι ροές θα μπορούσαν να διακοπούν.
Γερμανία: Ανακοίνωσε πακέτο 65 δισ. ευρώ για στήριξη των νοικοκυριών
Πακέτο μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας στον πληθυσμό και τη στήριξη των πολιτών ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς σήμερα Κυριακή. Είναι το τρίτο και μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα μαζί πακέτα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Συνολικά, το ύψος και των τριών πακέτων της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 95 δισ. ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται ενίσχυση του εισοδήματος από απροσδόκητους φόρους για να μειθούν οι τιμές τελικού καταναλωτή για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. Ο Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει κοινωνικά οφέλη με τον τρέχοντα ή τον αναμενόμενο ρυθμό πληθωρισμού στο μέλλον και θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ (1,49 δισ. δολ.) για προσφορά με έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «τρομερή καταστροφή». Η χώρα θα βοηθηθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι του «επιτιθέμενου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος αισθάνεται τις συνέπειες». Σύμφωνα με τον Σολτς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με αποφασιστικότητα ότι τα έκτακτα κέρδη δεν θα προκύπτουν πλέον ούτε θα απομυζούνται από τις αγορές.
Γαλλία: «Οχυρώνεται» για τον δύσκολο χειμώνα – Μέτρα και αντιδράσεις
Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη εξαγγείλει «το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς» η Γαλλία προετοιμάζεται για ένα χειμώνα που χωρίς αμφιβολία θα είναι «δύσκολος», χωρίς προς το παρόν να μπορεί κάποιος να προβλέψει το μέγεθος των δυσκολιών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα δουλεύουν εφεξής «στο φουλ». Μόνο που αυτό αφορά τους μισούς από αυτούς που υπάρχουν στην χώρα, αφού οι άλλοι μισοί είναι εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης.
Μια πρώτη εκτίμηση των δυσκολιών που θα υπάρξουν με την έλευση του χειμώνα επιχειρήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι, όπου ο Μακρόν συγκάλεσε το λεγόμενο Συμβούλιο Άμυνας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το χειρότερο από τα σενάρια που συζητήθηκαν, δηλαδή αυτό της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου σε συνδυασμό με ένα βαρύ χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες, δεν αποκλείει ακόμη και τη διακοπή για κάποιες ώρες ημερησίως της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν πως κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα αποφευχθεί, χωρίς ωστόσο να καθησυχάζουν τις εύλογες ανησυχίες του μέσου Γάλλου.
Από την Ευρώπη η Γαλλία αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Στόχος της είναι να τεθεί μια πανευρωπαϊκή οροφή στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που ως σήμερα ήταν εκτός συζήτησης και αποτελούσε ταμπού για την Ευρώπη. Οι καιροί όμως αλλάζουν, υποστηρίζει το Παρίσι.
Τα συνδικάτα πάντως, ανακοίνωσαν κινητοποίηση για τις 29 Σεπτεμβρίου με απεργία και διαδηλώσεις.
Ιταλία: Έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά
Η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σειρά μέτρων τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας.
H κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι από την αρχή του χρόνου ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, συνολικού ύψους πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των άλλων, μείωσε κατά τριάντα λεπτά του ευρώ το λίτρο τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, ενέκρινε επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, όπως και τη μείωση τoυ ΦΠΑ στο 5% για τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλονται σε τριάντα εκατομμύρια νοικοκυριά και έξι εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα η κυβέρνηση Ντράγκι κατέβαλε και μεγάλη προσπάθεια με στόχο να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιριών του τομέα της ενέργειας. Προς το παρόν, όμως, σε σύνολο οφειλών προς το δημόσιο που υπολογίσθηκε ότι αγγίζει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκε στα κρατικά ταμεία μόνον ένα δισεκατομμύριο.
Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, προς το παρόν, οι νέοι κανόνες αφορούν μόνον τα κτήρια που ανήκουν στο ιταλικό δημόσιο: προβλέπεται ότι η θερμοκρασία του κλιματιστικού δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από είκοσι πέντε βαθμούς και του καλοριφέρ υψηλότερη από είκοσι ένα. Υπάρχει, βέβαια, ένα «περιθώριο ανοχής» δυο βαθμών.
Αυστρία: Σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο
Η ομοσπονδιακή αυστριακή κυβέρνηση και η πόλη της Βιέννης συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες τη διάσωση, με μια πιστωτική γραμμή τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Απρίλιο, του μεγαλύτερου παρόχου ενέργειας στη χώρα, της Wien Energie, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας.
Η πόλη ανακοίνωσε όμως από τώρα ότι θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μία ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.
Τα μεγάλα εργοστάσια της χώρας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα ώστε εν ανάγκη να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, ενώ ήδη εμπορικά καταστήματα περιορίζουν τον εξωτερικό φωτισμό τους και στα χιονοδρομικά κέντρα σχεδιάζεται περιορισμός της λειτουργίας των λιφτ. Προς το παρόν ωστόσο η ιδιωτική οικιακή εξοικονόμηση γίνεται κυρίως σε εθελοντική βάση.
Βέλγιο: Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια 6%
Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% σε μόνιμη βάση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η βελγική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε αρχικώς σε προσωρινή βάση το Μάρτιο του 2022.
Την ίδια στιγμή, η βελγική κυβέρνηση ενθαρρύνει τους πολίτες να προσέχουν την ενεργειακή κατανάλωση, η οποία έχει ήδη μειωθεί μεταξύ 10-15% σε σχέση με πέρυσι. «Η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείτε είναι σαφώς η φθηνότερη. Εάν κάνουμε όλοι μαζί προσπάθεια, θα πέσουν οι τιμές», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τις ομοσπονδίες εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων και με τους εκπροσώπους κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση, προκειμένου να εξεταστούν μέτρα στήριξης.
Ο βελγικός Τύπος σχολιάζει ότι οι δυνατότητες της κυβέρνησης να μειωθούν οι τιμές είναι περιορισμένες και ότι η χώρα βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, εν αναμονή του Συμβουλίου Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.
«Το κράτος δεν έχει απεριόριστες τσέπες», έχει δηλώσει ο Βέλγος πρωθυπουργός, ο οποίος, με κάθε ευκαιρία, επαναλαμβάνει την προσδοκία του για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η λύση θα προέλθει μόνο από τη διεθνή παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», έχει επισημάνει.
Ισπανία: Δύο πακέτα μέτρων ύψους 21 δισ. ευρώ
Η Ισπανία, παρότι δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, βλέπει τον πληθωρισμό της να αγγίζει το 10% και από τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε δύο οικονομικά πακέτα ύψους 21 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά μέτρων.
Στη χώρα της Ιβηρικής εφαρμόζονται ήδη οι δωρεάν μετακινήσεις με τρένα και προαστιακό και έκπτωση έως 50% σε όλα τα υπόλοιπα ΜΜΜ.
Ο ΦΠΑ φυσικού αερίου από 21% πέφτει στο 5% από τον ερχόμενο Οκτώβριο μέχρι τέλος του έτους. Ο ίδιος ΦΠΑ ισχύει και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και οι Ισπανοί πληρώνουν χαμηλότερα ρεύμα λόγω της Ιβηρικής εξαίρεσης.
Επιβάλλεται έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών για την επόμενη διετία και θα εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο επιβάλλεται και στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και αυτό θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Επιδοτούνται με 100 ευρώ μηνιαίως περίπου 1 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές. Ομοίως, η δημόσια υγεία ενισχύεται με 1 επιπλέον δισ. ευρώ. Τέλος, ενισχύεται η τηλεργασία και η εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση, τον δημόσιο φωτισμό και τα κλιματιστικά.