Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση της ρουπίας (το νόμισμα της χώρας) σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman.
«Η εισαγωγή ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα θα δώσει μια ώθηση, μια μεγάλη ώθηση στην ψηφιακή οικονομία», δήλωσε η Sitharaman κατά την παράδοση του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας. «Το ψηφιακό νόμισμα θα οδηγήσει επίσης σε ένα πιο αποτελεσματικό και φθηνότερο σύστημα διαχείρισης νομισμάτων».
Η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας θα εισαγάγει την ψηφιακή ρουπία το οικονομικό έτος 2022-2023 που ξεκινά την 1η Απριλίου. Η Sitharaman δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το όλο εγχείρημα, αλλά είπε ότι θα εισαχθεί «χρησιμοποιώντας blockchain και άλλες τεχνολογίες».
Any income from transfer of Virtual Digital Asset shall be taxed at 30% : FM @nsitharaman#Budget2022 – 2023#AatmaNirbharBharatKaBudget pic.twitter.com/J88YTIGPz5
— All India Radio News (@airnewsalerts) February 1, 2022
Το blockchain αναφέρεται στην τεχνολογία που δημιουργήθηκε αρχικά μαζί με το Bitcoin, αλλά ο ορισμός του έχει εξελιχθεί από τότε καθώς οι εφαρμογές του έχουν προχωρήσει και πέρα από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.
Η Ινδία θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο που θα εισαγάγει ένα λεγόμενο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) εάν τελικά πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.
30% φόρος θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση της Ινδίας
Η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να επιβάλει φόρο 30%, το υψηλότερο φορολογικό εύρος στη χώρα, στο εισόδημα που προέρχεται από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, είπε η Sitharaman.
Ωστόσο, οι απώλειες από την πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με άλλα έσοδα, πρόσθεσε.
Οι εκτιμήσεις του κλάδου υποδηλώνουν ότι υπάρχουν 15 έως 20 εκατομμύρια επενδυτές κρυπτονομισμάτων στην Ινδία, που έχουν στη διάθεσή τους κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 400 δισεκατομμυρίων ρουπιών (5,37 δισεκατομμύρια δολάρια).
Με πληροφορίες από Cointelegraph