Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να κονταροχτυπηθείς με έναν πολιτικό αδίστακτο όπως ο Vladimir Putin, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Και θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν υπάρχει ποτέ η τελευταία κίνηση. Κι ότι ο αντίπαλος δεν θα παίξει μόνο by the book. Θα κάνει και πράγματα εκτός book, πιο έμμεσα, πιο υποχθόνια, που δεν τα περιμένεις.
Σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος είναι ήδη στους 5 μήνες και οδεύει για τον 6ο, έστω και με μικρής κλίμακας συρράξεις και εχθροπραξίες, ο Putin αποφάσισε πως έχει μια ακόμα κίνηση στη φαρέτρα του, αντιλαμβανόμενος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεμείνει από έμπνευση κι από κινήσεις. Πολύ περισσότερο σε μια εποχή πολιτικών αναταραχών.
Μην έχοντας κάτι άλλο να κάνει σε επίπεδο κυρώσεων, η Ευρώπη βλέπει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Sergey Lavrov, να ταξιδεύει στην Αφρική και να παρουσιάζει μια εικόνα ευθύνης της Ε.Ε. για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η κατάσταση στην Αφρική το 2022 έχει ξεφύγει, μιας και υπάρχει μια εκτεταμένη περίοδος ξηρασίας και στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής τα πράγματα είναι τρομακτικά δύσκολα, με λιμούς, με διαρκείς εχθροπραξίες και κύματα ακρίδων που καταστρέφουν καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική.
Το αφήγημα του Lavrov σε μια ήπειρο που πονάει και δεν έχει χρόνο και μέσα να διασταυρώσει την αλήθεια, είναι πολύ εύκολο να υιοθετηθεί από πλήθος κόσμου και από κυβερνήσης. Σε συνδυασμό με το ότι από την Αφρική καταφτάνουν πλήθος προσφύγων, δεν είναι απίθανο να βλέπουμε ένα μέρος ενός κτηνώδους σχεδίου από τον Putin. Ποιο είναι αυτό;
Να πιέσει με αυτή τη ρητορική την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη και να προκαλέσει μεγαλύτερο πονοκέφαλο και ενδεχομένως αποπροσανατολισμό. Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κάνει pushbacks, να φερθεί διαφορετικά στους μαύρους πρόσφυγες σε σχέση με τους λευκούς Ουκρανούς και ο Putin δε θα μοιάζει και τόσο κακός. Τουλάχιστον όχι στο δικό του έθνος, αλλά και σε άλλους.
Ο Vladimir Putin έχει, κατά τα φαινόμενα, σταμπάρει συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη όπου μπορεί να περάσει η προπαγάνδα του δίχως αμφισβήτηση, και έχει εξαπολύσει διπλωμάτες για να διαδώσουν τον λόγο του «Δικτάτορα Θεού».
Εκτός από τους κάθε λογής Lavrov, τα ρωσικά μίντια δεν έχουν αποκλειστεί από την Αφρική. Μόνο τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. το έχουν κάνει. Το μήνυμα τους ακούγεται δυνατά εκεί και της Ευρώπης όχι, παρόλο που Γαλλία-Ισπανία-Πορτογαλία και Βρετανία έχουν τις πρώην αποικίες τους και νυν διοικητικά μέρη τους στην Αφρική.
Κι αυτό δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τώρα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Επιδεινώθηκε ναι, αλλά υπήρχε και πριν. Και υπήρχε γιατί στην Ε.Ε. δε μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για να αποκρούσουν την προπαγάνδα της Ρωσίας, αναφέρουν στο Politico 4 αξιωματούχοι της Ε.Ε., που επέλεξαν την ανωνυμία.
Παρόλο που πλέον υπάρχει μια κοινή γραμμή, παρόλο που η Ursula von der Leyen έχει εντοπίσει το σχέδιο του Putin, προς το παρόν ο ρυθμός αντίδρασης είναι αργός και η Ευρώπη έχει μείνει αισθητά πίσω. «Φυσικά και έχουμε γνώση της προσπάθειας τους να υπερκεράσουν τις κυρώσεις. Ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, όπου η κατάσταση έχει περάσει στο στάδιο του “τυφλοπόντικα”», εξηγεί η Věra Jourová, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν.
Οι επόμενοι μήνες, ως το τέλος του χρόνου, διάστημα στο οποίο όλα δείχνουν ότι η ενεργειακή κι επισιτιστική κρίση θα φτάσουν πολύ κόσμο στα όρια του, θα δείξουν κατά πόσο θα πετύχει αυτό το σχέδιο της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: