Περιεχόμενα
Οι δημοσκοπήσεις την ήθελαν φαβορί και τελικά επιβεβαιώθηκαν, αφού η Liz Truss είναι από σήμερα η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η διάδοχος του Boris Johnson αποτελεί την τέταρτη πρωθυπουργό μετά το Brexit, το 2016, καθώς και η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας.
Η 47χρονη αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο: ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, της επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία.
Η Truss προσέλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα. Χθες, διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει. Υπογράμμισε επίσης ότι «μέσα σε ένα μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αν και κατάφερε να προσελκύσει τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά τη Βρετανία εδώ και 12 χρόνια, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και μια φρικτή πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.
Boris Johnson: «Να στηρίξουμε τον νέο ηγέτη»
Αν και προτιμούσε την Truss, ο Johnson δεν πήρε θέση για κανέναν από τους δύο υποψήφιους δημοσίως, ενώ στο χθεσινό του μήνυμα, ανέφερε πως χει έρθει η ώρα «να στηρίξουμε τον νέο ηγέτη με όλη μας την καρδιά». Ο ίδιος βέβαια έχει παραιτηθεί περίπου δύο μήνες, αρνούμενος να βοηθήσει με μέτρα τους Βρετανούς, ενώ απείχε παράλληλα από σημαντικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, δεν απέκλεισε εξάλλου να επιστρέψει και ο ίδιος στην πολιτική.
Lis Truss: Η πολιτική και το σκάνδαλο της εξωσυζυγικής σχέσης
Η Liz Truss έχει αν μη τι άλλο μια εντυπωσιακή πορεία στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, αλλά και ένα σκάνδαλο να βαραίνει τις πλάτες της. Η 46χρονη τελείωσε το Λύκειο στο Leeds και σπούδασε επίσης φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο παντεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Γεννημένη σε οικογένεια αριστερής ιδεολογίας, έκανε γνωστό στους γονείς της πως μπήκε στο κόμμα των Συντηρητικών, όταν εκείνοι διάβασαν καρτ ποστάλ που έφτασε στο σπίτι τους και έγραφε: «Δεν το πιστεύω ότι έγινες μία Tory, Liz». Βέβαια, η πρώτη της πολιτική επαφή ήταν όταν η ίδια ενσάρκωσε την Margaret Thatcher, σε σχολική παράσταση. Ίσως να έπαιξε ρόλο για να ακολουθήσει αργότερα την πολιτική, ποιος ξέρει.
Ουσιαστικά με την πολιτική άρχισε να ασχολείται στο Πανεπιστήμιο, αφού έγινε αρχικά μέλος στη νεολαία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και έπειτα των Συντηρητικών. Έκανε μια παύση αφότου πήρε το πτυχίο, αποφασίζοντας να ακολουθήσει μια πιο basic ζωή. Βρήκε δουλειά ως λογίστρια, παντρεύτηκε τον επίσης λογιστή, Hugh O’ Leary, έγινε μητέρα δύο κοριτσιών, μέχρι που ο διακόπτης της πολιτικής πατήθηκε ξανά.
Συγκεκριμένα το 2001, ένα χρόνο μετά τον γάμο της. Έθεσε υποψηφιότητα των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές, αλλά απέτυχε να κερδίσει μια θέση στη Βουλή. Όπως το ίδιο συνέβη και τη δεύτερη φορά που το προσπάθησε, το 2005. Τελικά, το 2006 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Greenwitch, ενώ ήταν διευθύντρια του κεντροδεξιού think tank Reform.
Η χρονιά της ήταν τελικά το 2010, τότε που κατάφερε να μπει στη Βουλή και να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία στη ζωή της. Πήρε το υπουργείο Υγείας, δύο χρόνια μετά, ενώ το 2016 έγινε υφυπουργός δικαιοσύνης. Έπειτα, σειρά πήρε η θέση της γενικής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, μία από τις κεντρικές θέσεις των κυβερνήσεων της Βρετανίας. Μόλις πέρυσι, η Liz Truss έγινε η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η προηγούμενη ήταν η Margaret Beckett των Εργατικών, 15 χρόνια πριν. Αυτό που την τοποθέτησε για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ήταν το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το Northern Ireland Protocol μετά το Brexit και κατάφερε να το λύσει. Ειδικότερα, άλλαξε τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κίνηση που την έβαλε στο στόχαστρο της τελευταίας.
Ως υπουργός Εξωτερικών έχει αποσπάσει ανάμεικτες κριτικές. Πολλοί επαινούν τη σταθερή απάντησή της στην ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και εξασφάλισε την απελευθέρωση δύο Βρετανών υπηκόων που φυλακίστηκαν στο Ιράν, όπου οι προκάτοχοί της είχαν αποτύχει.
Βέβαια, μπορεί η ίδια να έχει βοηθήσει στην πολιτική με τον δικό της τρόπο, ωστόσο τη στοιχειώνει ένα δικό της σκάνδαλο. Ο λόγος για την εξωσυζυγική σχέση με τον συνάδελφό της, Mark Field. Βρισκόταν στην ηλικία των 25 όταν συνέβη, τότε που έκανε και τα πρώτα της βήματα στην πολιτική. Το κόμμα της ήταν εντυπωσιασμένο μαζί της και προκειμένου να εξασφάλισε μια θέση στη βουλή, έστειλε τον Field να γίνει ο μέντοράς της.
Τελικά, δεν έγινε μόνο μέντοράς της, αλλά και ο σύντροφός της για 18 μήνες. Η Daily Mail, όταν εκείνος πήρε διαζύγιο μετά από 12 χρόνια γάμου, αποκάλυψε σε δημοσιεύμά της για παράνομη σχέση με νεαρή πολιτικό. Η Liz Truss παρ’όλα αυτά δεν πήρε διαζύγιο, με τον Hugh O’ Leary να τη συγχωρεί. Η ίδια δεν σχολίασε ποτέ το γεγονός.
Η Truss είναι ένθερμη οπαδός του ΝΑΤΟ και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και δριμεία επικριτής της Ρωσίας του Putin, έχοντας μεταξύ άλλων ηγηθεί των προσπαθειών για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων είχαν αράξει στο Λονδίνο.
Στη Μόσχα αποτελεί κόκκινο πανί, άλλωστε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Sergey Lavrov, υποστήριξε ότι η Truss είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της άγνοιας της Δύσης για τη γεωγραφία της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όχι ότι οι Βρυξέλλες θα υποδεχθούν με ανοικτές αγκάλες την Truss, που πολλοί τη θεωρούν οπορτουνίστρια που υιοθετεί αντιευρωπαϊκές θέσεις και πιθανώς θα ωθήσει σε ακόμη πιο επικίνδυνα ύδατα τις σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ.
Προ ημερών, μάλιστα, η Truss αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσον θεωρεί «φίλο ή εχθρό» τον Macron, προκαλώντας την πληρωμένη απάντηση του Γάλλου προέδρου. Αλλά ούτε στην Ουάσιγκτον υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός για την άφιξη της Truss στη Ντάουνινγκ Στριτ, οι κινήσεις της οποίας αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση Biden.