Για αυτό που φοβόμαστε όλοι προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass. Ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα κρίσης οικονομικής, επισιτιστικής και ενεργειακής.
Τις επιπτώσεις της τις βλέπουμε ήδη στην καθημερινότητά μας. Οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα είχαν ανέβει ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να φέρει το «κερασάκι στην τούρτα» εκτοξεύοντας τις τιμές σε ενέργεια, λίπασμα και σιτηρά, προκαλώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων.
Πρόκειται μόνο για την αρχή.
«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε μία νέα οικονομική κρίση με τα παρόντα δεδομένα. Ο διπλασιασμός της αξίας των καυσίμων είναι ικανός να προκαλέσει κρίση από μόνος του, ακόμη και εάν δεν υπήρχαν οι άλλοι λόγοι» αναφέρει μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ακόμη, μίλησε και για τα lockdown που ταλανίζουν την Κίνα, τα οποία θα προκαλέσουν «επιβράδυνση» στο παγκόσμιο εμπόριο. Ειδικά στην περίπτωση της Σανγκάης που αποτελεί εμπορικό κέντρο για ολόκληρο τον πλανήτη, οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και για το κράτος αλλά και για όλον τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός «παίκτης».
Ο Malpass σημειώνει επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, παρά τις προσπάθειες να βρουν εναλλακτικές πηγές. Οι επιπτώσεις του «διαζυγίου» με την ρωσική ενέργεια έχουν αρχίσει ήδη να κοστίζουν ακριβά στην Γερμανία, την δυνατότερη οικονομία της Ευρώπης και τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Τέλος, κάλεσε τους αξιωματικούς όλου του κόσμου να βοηθήσουν να ξανά ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή στην χώρα τους. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ίδιον, ότι μόνο το 30% των επιχειρήσεων έχουν ξανά ανοίξει μετά τα lockdown. Ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι στο 80%.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
ΗΠΑ: 212 περιστατικά ένοπλης βίας σε 144 ημέρες το 2022- Μιλήστε μας για την άμβλωση
Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν συζητάμε επιστροφή, μόνο δανεισμό»
Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Putin; Ρωσόφωνο ΜΜΕ ξεδιαλύνει το τοπίο