Ανηφόρα δίχως τέλος τραβούν οι πωλήσεις και οι ενοικιάσεις ακινήτων στην πρωτεύουσα, με μια περιοχή της Αθήνας, να έχει γίνει ακόμα πιο απλησίαστη μέσα στο 2024.

H Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε. με 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς σύμφωνα με τη Eurostat.

Τα τελευταία χρόνια είναι ένα κοινό μυστικό για τους Αθηναίους, αλλά και κατοίκους σε άλλα αστικά κέντρα ή και νησιά, πως η εύρεση σπιτιού είτε με ενοίκιο είτε για αγορά, είναι ένα μαρτύριο. Η αγορά ακινήτων έχει γίνει ένα μαρτύριο και ρόλο σε αυτό έχει παίξει τόσο η αυξανόμενη ακρίβεια, όσο και το ότι πάρα πολλοί ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν και δεν φείδονται χρημάτων.

Για δεκαετίες η Αθήνα έδειχνε να είναι σπασμένη στα δύο, καθώς στη δυτική όχθη του Κηφισού έμοιαζε να έχει στηθεί ένα παράλληλο αστικό σύμπαν.

Η πιο ανοδική πορεία μετά τα Νότια Προάστια: Η περιοχή της Αθήνας όπου στρέφεται διαρκώς κόσμος για να μείνει

Οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας είχαν για χρόνια φτιάξει τον δικό τους αυτοδύναμο και αυτόνομο μικρόκοσμο. Περιστέρι, Αιγάλεω, Ίλιον, Κορυδαλλός, Πετρούπολη, είναι περιοχές που γιγαντώθηκαν, εξελίχθηκαν και έφτασαν στο σήμερα κάνοντας μια απολύτως παράλληλη διαδρομή με την υπόλοιπη Αθήνα και μοιάζοντας να αδιαφορούν για το αν αυτή η διαδρομή θα ταυτιζόταν με την πορεία της υπόλοιπης πρωτεύουσας.

Τα τελευταία χρόνια, το κόστος στέγασης στα Δυτικά, έχει ανέβει σημαντικά, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης που έρχεται σε σύγκρουση με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ακινήτων. Παράλληλα, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια εντείνουν το πρόβλημα.

Η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων ωστόσο, σε αυτή την περιοχή της Αθήνας, αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα αυτή την στιγμή στο εγχώριο real Estate, καθώς επηρεάζει σοβαρά τις τιμές των ενοικίων, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού.

περιοχή της Αθήνας

Πλάι στους σταθμούς του Μετρό της Αγίας Μαρίνας και του Αιγάλεω, σε αυτή την περιοχή της Αθήνας, στήθηκαν νέες πιάτσες και οι δυτικές συνοικίες έγιναν ξαφνικά προορισμός για ψώνια και βόλτα. Στήθηκαν εμπορικά κέντρα και οι αγορές σε Αιγάλεω, Κορυδαλλό , Αγία Βαρβάρα , Περιστέρι κ.α. όχι μόνο έχουν τα πάντα και συναγωνίζονται ακόμα και την Ερμού, αλλά ενίοτε προσφέρουν και σούπερ τιμές.

Πεζόδρομοι όπως η Αιμιλίου Βεάκη ή πλατείες όπως η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, σε αυτή την περιοχή της Αθήνας, θυμίζουν πλέον τα Πετράλωνα και του Ψυρρή, ενώ τα νέα καταστήματα κάθε είδους (από «ψαγμένα» ντελικατέσεν μέχρι μπουτίκ μικρών σχεδιαστών και αναρίθμητα καφέ) ξεφυτρώνουν πια σαν τα μανιτάρια παντού: από τα στενά γύρω από την Ιερά Οδό στο Αιγάλεω μέχρι τους πεζοδρόμους που δημιουργούνται σε όλες τις δυτικές συνοικίες και την 25ης Μαρτίου στην Πετρούπολη.

Περιοχή της Αθήνας

Τάσεις τιμών ακινήτων σε αυτή την περιοχή της Αθήνας

Σε αυτή την περιοχή της Αθήνας, το β’ τρίμηνο του 2024 η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στα Δυτικά Προάστια, έφτασε τα 1.909 ευρώ ανά τ.μ. από 1.714 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Το κόστος δηλαδή, ανέβηκε κατά 11,40%.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίου, σε αυτή την περιοχή της Αθήνας άγγιξε τα 8,33 ευρώ ανά τ.μ. από 7,63 ευρώ που στοίχιζε το 2023, σημειώνοντας την αύξηση της τάξεως των 9,20%.