Drones ιρανικής κατασκευής έστειλε η Ρωσία τη Δευτέρα, με σκοπό να βομβαρδίσουν την Ουκρανία, σύμφωνα με κατηγορίες του Λευκού Οίκου. Αυτή ήταν και μια απόδειξη πως η Τεχεράνη έχει γίνει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου, δίνοντας πολύτιμη βοήθεια στη Ρωσία που αυτή τη στιγμή στερείται όπλων.

Οι δύο αυτές αυταρχικές κυβερνήσεις, που αμφότερες υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις, αποτελούν τον μεγάλο εχθρό των ΗΠΑ. Ιράν και Ρωσία διανύουν μια βαθιά κρίση, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Το Ιράν προσπαθεί να καταπνίξει τις μαζικές διαδηλώσεις που αποτελούν σοβαρή πρόκληση εδώ και χρόνια για την κυβέρνηση, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να διαχειριστεί την εγχώρια διχόνοια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως, η μεταξύ τους σχέση αναπτύσσεται εδώ και χρόνο. Ο Vladimir Putin ανέπτυξε αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία, το 2015, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του καθεστώτος του προέδρου Bashar al-Assad, μακροχρόνιος σύμματος της Τεχεράνης. Οι δύο χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους, με τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να παρέχουν κάλυψη στους Ιρανούς πολιτοφύλακες και στις ιρανικές δυνάμεις επί εδάφους.

Διαβάστε ακόμη: Κολωνός: Έρχονται νέα εντάλματα συλλήψεων – Τα 2 στοιχεία που «έκαψαν» τη μητέρα της 12χρονης

Από την άλλη, βέβαια, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι η χώρα του πούλησε όπλα στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι στα social media του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης καμάρωναν για αυτά τα drones. Ωστόσο, ανάρτηση στο Sepah Cyberi, ένα κανάλι Telegram, έγραψε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό είναι ιρανικά».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του στρατού στο Ιράν, χαιρόταν στο Twitter πως το drone Shahed, «είναι τώρα το πολυσυζητημένο όπλο στον κόσμο».

Για το Ιράν, το να δώσει drones στη Ρωσία είναι και ένα μήνυμα προς τους πολίτες του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες για τους περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών και την προσωπική ελευθερία. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει πως «δεν βρίσκεται σε αδύναμη θέση και δεν έχει υποστεί εξωτερικές πιέσεις και απειλές».

Η Washington Post ανέφερε την Κυριακή ότι το Ιράν θα πουλήσει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, όπλα που είναι πολύ πιο θανατηφόρα από τα drones. Κάποτε, οι αναλυτές χαρακτήριζαν τους ιρανικούς πυραύλους ως ως φθηνά χτυπήματα σοβιετικών ή βορειοκορεατικών όπλων, αλλά πλέον έχουν αλλάξει στάση.

Κι αυτό γιαί τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει κάνει «πολλές προόδους και έχει βελτιώσει πραγματικά την ικανότητα στόχευσής του», όπως δήλωσε ο Afshon Ostovar, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών στη Μέση Ανατολή στο Naval Postgraduate School στο Monterey της Καλιφόρνια.

Η συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν «θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια βαθιά απειλή και κάθε χώρα θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Vedant Patel, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Είμαστε σε στενή επαφή με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα Ηνωμένα Έθνη, για να αντιμετωπίσουμε την επικίνδυνη διάδοση όπλων από το Ιράν στη Ρωσία», πρόσθεσε.