Το 2022 μπήκε δυναμικά και ήδη συμπληρώνονται οι σελίδες για τα γεγονότα της χρονιάς, με την Βόρεια Κορέα να καταγράφεται πρώτη. Κι αυτό γιατί εκτόξευσε έναν ύποπτο βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, όπως δήλωσαν οι αρχές της Ιαπωνίας. Το νοτιοκορεάτικο επιτελείο ανέφερε απλά πως ο πύραυλος βλήθηκε προς τη θάλασσα και έκανε λόγο για επίδειξη ισχύος της χώρας, όπως γράφει η Guardian.

Η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σηματοδοτεί την πρώτη δοκιμή τέτοιου οπλικού συστήματος, αν και όπως δήλωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Fumio Kishida, στους δημοσιογράφους «από πέρυσι, η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει πυραύλους, κάτι που είναι πολύ λυπηρό».

Σύμφωνα με τον Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Nobuo Kishi, ο πύραυλος πέταξε για περίπου 500 χιλιόμετρα και προσγειώθηκε έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας.

Η δοκιμή αυτή έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του ηγέτη Kim Jong Un να ενισχύσει τις δυνατότητες των ενόπλων της δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί «η ασταθής διεθνής κατάσταση».

Η Pyongyang πραγματοποίησε μια σειρά από εκτοξεύσεις πυραύλων πέρυσι, με την Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει τον Οκτώβριο τη δοκιμή ενός «νέου τύπου» βαλλιστικού πυραύλου, που εκτοξεύεται από υποβρύχια.  Ήταν η πρώτη δοκιμή ενός SLBM από το 2019.

Η χώρα απαγορεύεται να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Κάλεσμα για διάλογο

Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση βρίσκονται σε νεκρό σημείο, μετά την αποτυχία της συνάντησης στο Ανόι, μεταξύ του Kim και του Donald Trump, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Joe Biden, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, οι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμες να αρχίσουν επαφές οπουδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα με τη Βόρεια Κορέα. Η Pyongyang όμως απορρίπτει μέχρι σήμερα την προσφορά αυτή.

Ο Νοτιοκορεάτης Moon Jae-in, του οποίου η θητεία ως πρόεδρος λήγει τον Μάιο, προτρέπει την Pyongyang να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να τηρήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση μιας ειρηνικής συμφωνίας. Αναγνώρισε, επίσης, πως η εκτόξευση εγείρει ανησυχίες και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για διάλογο για να ξεπεράσουμε ουσιαστικά αυτήν την κατάσταση», είπε. «Εάν και οι δύο χώρες συνεργαστούν και οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, η ειρήνη θα επιτευχθεί μια μέρα».