Η Ιαπωνία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επανεκκινήσει αδρανή πυρηνικά εργοστάσια, προκειμένου να αναπτύξει αντιδραστήρες επόμενης γενιάς, θέτοντας τις βάσεις για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, 11 χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Fumio Kishida, η κρίση στην Ουκρανία και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ανάγκασαν τόσο την αλλαγή της κοινής γνώμης όσο και την επανεξέταση της πολιτικής απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πολύ το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιαπωνία έχει κρατήσει τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσιά της σε αδράνεια κατά τη δεκαετία που πέρασε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που προκάλεσαν πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Όπως πολλές άλλες χώρες, αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενός σημαντικά πιο ακριβού και δύσκολου εφοδιασμού ενέργειας από τότε που άρχισε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Η Ιαπωνία απειλήθηκε επίσης από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι λόγω των θερμοκρασιών καύσωνα που είχαν ως αποτέλεσμα την χρήση των κλιματιστικών σε πλήρη ισχύ.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά αντιδραστήρες, ενώ άλλοι τρεις είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης. Πολλοί άλλοι εξακολουθούν να περνούν από διαδικασία αδειοδότησης βάσει αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας που επιβλήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας να αντιπροσωπεύει το 20-22% του εφοδιασμού της σε ηλεκτρική ενέργεια το 2030. Πριν από την κατάρρευση της Φουκουσίμα, περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής της προερχόταν από πυρηνική ενέργεια, αλλά το 2020 το ποσοστό ήταν μικρότερο από 5%.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Στους 25 οι νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

Μακελειό στο Τέξας: Σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της αστυνομίας για την ελλιπή του αντίδραση

Ευχάριστη παρέα ο Emmanuel Macron: «Τέλος στην αφθονία, την ανεμελιά και όσα είχαμε δεδομένα»