Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, σημειώθηκε σε ανοικτή εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στην πόλη Nara, κοντά στο Kyoto. Ένοπλος άντρας άνοιξε πυρ κατά τον 67χρονο Abe ο οποίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Πρόκειται για άνδρα 42 ετών, πρώην στρατιωτικό του πολεμικού ναυτικού, ο οποίος συνελήφθη. Το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Ο δράστης ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι που τα ιαπωνικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «χειροποίητο», καθώς ο άνδρας είχε κάνει τις δικές του μεταποιήσεις σε αυτό. Παρευρέθηκε στην ομιλία, δεν έγινε αντιληπτός από τους υπεύθυνους της ασφάλειας και φέρεται να άνοιξε πυρ πισώπλατα κατά του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας, την ώρα που εκείνος εκφωνούσε τον λόγο του.

«Δεν έχει καμία ζωτική ένδειξη»

Το πυροσβεστικό σώμα της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο Abe, ο οποίος υπηρέτησε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020), δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη όταν τον βρήκαν. Βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής» όταν το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Οι ιαπωνικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο θάνατός του μέχρι απλά να διαπιστωθεί από τον ιατροδικαστή.

Σύμφωνα με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας, Fumio Kishida, «οι γιατροί δίνουν μάχη» για να κρατήσουν τον Shinzo Abe στη ζωή.

«Προσεύχομαι να επιζήσει», είπε ο Kishida, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Tokyo, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία.

Δύο γυναίκες που υπήρξαν μάρτυρες του συμβάντος είπαν στο Ιαπωνικό δίκτυο NHK ότι ο άνδρας πλησίασε τον Abe πισώπλατα την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του. Ακούστηκε ένας πρώτος πυροβολισμός, κατά τον οποίο δεν φαίνεται να τραυματίστηκε κανείς, είπαν οι μάρτυρες. Όταν ακούστηκε ένας δεύτερος πυροβολισμός, ο Abe έπεσε στο έδαφος.

O  κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίθεση έγινε στις 11:30 το πρωί, κατά την τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι σφαίρες βρήκαν τον πρώην πρωθυπουργό στο στήθος και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο όπου εισέπνευσε μερικές ώρες μετά.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει σχεδόν «μηδενική ανοχή» στην οπλοκατοχή, μια προσέγγιση που οι ειδικοί λένε ότι συμβάλλει στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Boris Johnson: Τα σκάνδαλα του «κλόουν BoJo» που τον οδήγησαν στην παραίτηση

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Δίχρονο αγοράκι είδε και τους 2 γονείς του να σκοτώνονται

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – «Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής»