Για πρώτη φορά στα χρονικά, το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την επιβολή ποινής φυλάκισης έως και ενός έτους για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά την αυτοκτονία μιας νεαρής σταρ, της Hana Kimura, που προκάλεσε εθνικό διάλογο για το cyberbullying. Η χώρα αποφάσισε να αυστηροποιήσει τον νόμο περί συκοφαντικής δυσφήμισης, αφού αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 22 ετών το 2020.
Η Kimura, που ήταν μια επαγγελματίας παλαίστρια, δεχόταν καθημερινά μπαράζ προσβολών και μηνυμάτων μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού εμφανίστηκε στο δημοφιλές ιαπωνικό ριάλιτι «Terrace House». Στο ριάλιτι τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες ζούσαν μαζί σε ένα σπίτι στο Τόκιο. Η ίδια είχε αποκαλύψει ότι οι παραγωγοί την πίεζαν να έχει ακραία ξεσπάσματα μέσα στο ριάλιτι, για περισσότερα views. Ήθελαν να είναι η κακιά του ριάλιτι και το κοινό όντως την μίσησε. Το hate οδήγησε τον θάνατό της. Τους είχε εξομολογηθεί ότι θέλει να πεθάνει, αλλά δεν σταμάτησαν ούτε τότε το show.
Λίγο πριν την αυτοκτονία της, τον Μάιο του 2020, έκανε ένα tweet για τα χιλιάδες μηνύματα που την πλήγωσαν. Τελικά, δύο άτομα καταδικάστηκαν για δυσφήμιση κατά της Kimura, αλλά επιβλήθηκαν μόνο πρόστιμο 9.000 γιεν, δηλαδή μόλις 66 δολάρια. Το πρόστιμο προκάλεσε οργή, καθώς η τιμωρία ήταν πολύ επιεικής. Ο θάνατός της άνοιξε την κουβέντα γύρω από το cyberbullying υπό το πέπλο της ανωνυμίας κι από την προστασία της ελευθερίας του λόγου στην Ιαπωνία.
Τι ποινές προβλέπει μέχρι στιγμής ο νόμος για το cyberbullying
Αυτοί που ήταν κατά της αλλαγής υποστήριξαν ότι ο νόμος θα είχε αντίκτυπο στην ελευθερία του λόγου και θα απέτρεπε την κριτική. Οι υποστηρικτές είπαν ότι απαιτείται αυστηρότερη νομοθεσία για να μπει τέλος στο cyberbullying. Την κατηγορία για την αλλαγή του νόμου ηγήθηκε η μητέρα του Kimura, Kyoko. Οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις, σχετικά με το θέμα, διεξάγονται από τον Ιανουάριο.
Ο τροποποιημένος νόμος προσθέτει ποινή φυλάκισης ενός έτους, με δυνατότητα καταναγκαστικής εργασίας. Παράλληλα τα πρόστιμα αυξήθηκαν στα 2.220 δολάρια για τους παραβάτες. Επί του παρόντος, ο νόμος επιβάλλει μόνο προσωρινή κράτηση και πρόστιμα μικρότερα από 74 δολάρια. Η αλλαγή στο νόμο πέρασε με την προϋπόθεση να επανεξετάζεται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες κάθε τρία χρόνια.
Η νομοθεσία εγκρίθηκε από την Άνω Βουλή, αφού νωρίτερα πέρασε από την Κάτω Βουλή, την πιο ισχυρή του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας. Σε συνέντευξη η Kyoko είπε στους δημοσιογράφους ότι η τροποποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Γιώργος Τράγκας: Τα ακίνητα σε Μονακό, Μαϊάμι και Λας Βέγκας και τα δάνεια που εξοφλήθηκαν εικονικά