Στις 2 Μαΐου του 2011 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τότε, ο Barack Obama, διέταζε το χτύπημα στο κρησφύγετο του Osama bin Laden στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν και έδινε τέλος σε έναν πόλεμο 10 ετών. Εκείνη η μέρα ήταν το τέλος των γενικευμένων εχθροπραξιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αλ-Κάιντα και η αρχή της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που ολοκληρώθηκε βίαια το καλοκαίρι με την ταλιμπανική ανάδυση. Το ξημέρωμα της Πέμπτης 3/2, ο Joe Biden έδινε την ίδια διαταγή για τον Ibrahim al-Qurayshi, ηγέτη του ISIS.

11 χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη στη Συρία και τον εμφύλιο που μαίνεται, με τον ISIS να έχει προσφέρει μια 3ετία τρόμου στην Ευρώπη, ο Ibrahim al-Qurayshi βρίσκεται νεκρός και φαίνεται να μπαίνει ένα προσωρινό τέλος στη δράση της οργάνωσης. Θα βρεθεί σίγουρα ένας νέος ηγέτης, αλλά μέχρι τότε οι ΗΠΑ μπορούν να οργανώσουν κι άλλο την κατασκοπεία τους στη Συρία. Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχει το γνωστό «αυτόν τον διάβολο τον ξέρουμε…ποιος ξέρει τι θα είναι ο καινούργιος διάβολος;».

Πώς όμως έγινε η επιδρομή των αμερικανών κομάντο στο τριώροφο σπίτι του Ibrahim al-Qurayshi, όπου ήταν η γυναίκα και μέλη της οικογένειας τους;

Ο Joe  Biden βρισκόταν όλο το βράδυ της Τετάρτης στο λεγόμενο Situation Room, όπου συνέρχονται όλοι οι επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων και επιχειρούν. Το ελικόπτερο που μετέφερε τους στρατιώτες στο σημείο, αντιμετώπισε πρόβλημα στην προσγείωση και προκλήθηκε ανησυχία για το ότι μπορεί να αποκαλυφθεί η επιχείρηση. Ο στόχος των ΗΠΑ ήταν ο Ibrahim al-Qurayshi. Γι΄αυτό δεν ήθελαν να δουν τον άμαχο πληθυσμό να σκοτώνεται. Αυτό θα αποτελούσε πλήγμα στην όποια επιτυχία της επιχείρησης.

Η πρώτη ανακούφιση ήρθε όταν τα παιδιά που βρίσκονταν στο σπίτι, άρχισαν να τρέχουν προς τα έξω. Δεν είχαν φύγει όλα όμως. Λίγες στιγμές αργότερα, ακούστηκε μια έκρηξη. Ένας μηχανισμός αυτοκτονίας σκότωσε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, τη γυναίκα και τα παιδιά τους, με τα σώματα τους να εκτινάσσονται από το κτήριο.

 

Viktor Medvedchuk, ο wingman του Putin: Ποιος είναι ο πολιτικός που βρίσκεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία;

Τον Δεκέμβριο επιβεβαώσαν οι ΗΠΑ την τοποθεσία του Ibrahim al-Qurayshi

Ο Qurayshi φρόντισε να πάρει όλη τη δόξα από τους Αμερικάνους και να τους αρπάξει την ευχαρίστηση και την επιτυχία ακόμα και την τελευταία του στιγμή. Επέλεξε όμως να σκοτώσει και τη γυναίκα με τα παιδιά του, που δεν έφταιγαν σε τίποτα. Έτσι απλά, είχε ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη επιχείρηση επιδρομής στη Μέση Ανατολή στην προεδρία του Joe Biden.

Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν ένιωσε ριγμένος και προχώρησε σε κεφαλαιποίηση της επιχείρησης, αναρτώντας άμεσα φωτογραφία του Biden χωρίς σακάκι, στο Δωμάτιο Επιχειρήσεων, καθώς κοιτούσε την επιδρομή που εκτυλισσόταν. Το επόμενο κιόλας πρωί ο Biden βρέθηκε στην αίθουσα «Ρούζβελτ» για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

«Η επιχείρηση είναι μια διαθήκη για την ικανότητα και τις προοπτικές της Αμερικής στο να κερδίζει τις τρομοκρατικές απειλές, οπουδήποτε κι αν κρύβονται στον κόσμο. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας βρούμε. Ξέρουμε ότι όσο πλησίαζαν τα στρατεύματα μας για να συλλάβουν τον τρομοκράτη, σε μια τελευταία πράξη απελπισμένης δειλίας, χωρίς να τον νοιάξει η ζωή της ίδιας του της οικογένειας ή άλλων ατόμων στο κτήριο, επέλεξε να ανατιναχτεί, αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του».

Ο Biden φυσικά δεν ήταν καινούργιος σε μια τέτοια επιχείρηση. Ήταν παρών στο συντονισμό του 2011, μαζί με τον Barack Obama, όταν έγινε η επίθεση στο οίκημα του bin Laden στο Πακιστάν. Η περίπτωση του Ibrahim al-Qurayshi είχε αρκετές ομοιότητες με αυτή του Osama. Μόνο το φινάλε γράφτηκε διαφορετικά. Τότε η εντολή ήταν να γίνει επίθεση από αέρος και να τον σκοτώσουν. Τώρα το σχέδιο έγινε για επίθεση από εδάφους.

«Γνωρίζοντας ότι αυτός ο τρομοκράτης είχε περιβάλλει τον εαυτό του με οικογένειες, μεταξύ τους πολλά παιδιά, κάναμε την επιλογή να γίνει μια επιδρομή από τις Ειδικές Δυνάμεις, παίρνοντας μεγαλύτερο ρίσκο για τους δικούς μας ανθρώπους, αντί να τον σημαδέψουμε με μια επίθεση από αέρος. Κάναμε αυτή την επιλογή για να μειώσουμε τις απώλειες αμάχων», τόνισε ο Biden. Οποιαδήποτε επιλογή και να έπαιρνε, το ρίσκο ήταν μεγάλο. Αν πέθαιναν Αμερικανοί στρατιώτες, θα ξεκινούσε η επίθεση των Ρεπουμπλικάνων για το ότι ρίσκαρε με τις ζώες συμπολιτών του. Σε μια περίοδο χαμηλής δημοτικότητας, αυτό δεν θα προσέφερε τίποτα.

Το briefing στις 20/12

Με τον βομβιστικό μηχανισμό αυτοκτονίας, ο Ibrahim al-Qurayshi πήρε μαζί του στο θάνατο 6 παιδιά, 4 γυναίκες και 2 ακόμα άντρες, με τις συνολικές απώλειες να ανέρχονται στις 13, σύμφωνα με τον οργανισμό White Helmets, μια κοινωνική ομάδα υπεράσπισης και προσφοράς καταφυγίου σε Σύρους εντός της χώρας.

Αυτή η επιχείρηση προφανώς δεν σχεδιάστηκε σε ένα βράδυ ή μερικά 24ωρα. Υπήρξε σχεδιασμός μήνες πριν και έπρεπε να γίνει με επιτυχία, γιατί φαινόταν πως ο Ibrahim al-Qurayshi συγκέντρωνε νέο στρατό, ενίσχυε τις δυνάμεις του και ετοιμαζόταν για νέο κύκλο τρομοκρατικών επιθέσεων. Μέρος αυτού του σχεδιασμού ήταν και οι κούριερ που χρησιμοποιούσε ο Ibrahim al-Qurayshi για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από το κρησφύγετο του. Οι ΗΠΑ τους χρησιμοποίησαν για να τον εντοπίσουν και το καλοκαίρι έμαθαν την τοποθεσία του. Τον Δεκέμβριο βεβαιώθηκαν.

Πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Biden είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, κ. Lloyd Austin, με τον επικεφαλής του US Central Command, με τον Στρατηγό Frank McKenzie και άλλα μέλη του στρατού, για να καθορίσουν το σχέδιο της επιχείρησης και να κάνουν ένα risk management επί χάρτου. Έγινε μέχρι και προσομοίωση της διαδικασίας.

«Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα της δολοφονίας του θα είναι το τέλος του ISIS. Ο αρχιτρομοκράτης ήταν μπλεγμένος στις περισσότερες επιχειρήσεις της οργάνωσης». Ο Ibrahim al-Qurayshi ήταν ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας Αμερικανών Πεζοναυτών τον Αύγουστο, που διέπραξε το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν, στη μεγάλη έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Υπαίτιος κρίθηκε και για τη γενοκτονία της μειονότητας των Γιαζίντι.

Ο Ibrahim al-Qurayshi δεν έφευγε ποτέ από το οίκημα του. Ζούσε στον τρίτο όροφο με την οικογένεια του και έβγαινε μόνο για να κάνει μπάνιο στην πισίνα στην οροφή. Στον πρώτο όροφο έμεναν οικογένειες που δεν είχαν επαφή με τον ISIS και δε γνώριζαν πως από πάνω τους έμενε ο ηγέτης της οργάνωσης. Οι αναφορές κάνουν λόγο για έναν άντρα, μια γυναίκα και μερικά παιδιά.

Η σύλληψη του Ibrahim al-Qurayshi το 2008

Αφού προσγειώθηκε το ελικόπτερο σε σημείο που δεν εξέθετε την επιχείρηση, οι Αμερικανοί το κατέστρεψαν και προχώρησαν προς τον στόχο. Αναγνώρισαν τον Ibrahim al-Qurayshi με ψηφιακό ID μέσω των χαρακτηριστικών του προσώπου του και «έτρεξαν» βιομετρική ανάλυση για το δαχτυλικό του αποτύπωμα.

Για να εξασφαλίσουν οι Αμερικάνοι ότι δε θα σκοτωθεί κάποιος αθώος, ήταν αναγκασμένοι να δηλώσουν την παρουσία τους και να τους φωνάξουν να τρέξουν μακριά. Ο σχεδιασμός προέβλεπε μια δίωρη επιχείρηση μέχρι τη σύλληψη του Ibrahim al-Qurayshi. Ο Biden είχε δώσει την έγκριση του από την Τρίτη, μετά από ενημέρωση που είχε από τον ΥΕΘΑ Στρατηγό Mark Milley. Ο συγκεκριμένος είναι ο αντίστοιχος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Την ημέρα πριν την επιχείρηση, το Δωμάτιο Επιχειρήσεων ήταν γεμάτο με επιτελεία. Η Kamala Harris και μέλη της Εθνικής Φρουράς και του στρατού έκαναν monitoring της κατάστασης. Στους παρίσταντες ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Jake Sullivan, ο αναπληρωτής του, Jonathan Finer, η Σύμβουλος Ασφάλειας της Χώρας, Elizabeth Sherwood-Randall, ο επικεφαλής του επιτελείου του Λευκού Οίκου, Ron Klain, και ο συντονιστής για ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Brett McGurk.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ibrahim al-Qurayshi είχε συλληφθεί το 2008 στο Ιράκ και είχε αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες στις ΗΠΑ. Γι΄αυτό ο Biden τον ήθελε ζωντανό. Ήλπιζε ότι θα μπορούσε να μάθει κι άλλα πράγματα. «Κελάηδησε σαν σπουργίτι», ανέφεραν χαρακτηριστικά άνθρωποι των Μυστικών Υπηρεσιών. «Οι ερευνητές είχαν αποκτήσει μεγάλη γνώστη για την Αλ-Κάιντα στο Ιράκ χάρη σε αυτά που τους είχε πει ο Ibrahim al-Qurayshi», εξηγεί ο πρέσβης Nathan Sales.

Οι στρατιώτες των ΗΠΑ δέχτηκαν επίθεση από μέλη άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης

Η πιθανότητα αυτοανατίναξης του Ibrahim al-Qurayshi δεν είχε αγνοηθεί από τους επιτελάρχες των ΗΠΑ. Το είχαν ξαναζήσει το έργο με τον προηγούμενο ηγέτη, τον Abu Bakr al-Baghdadi που φορούσε γιλέκο ζωσμένο με εκρηκτικά το 2019, όταν έκαναν επιδρομή στο κρησφύγετο του οι ΗΠΑ.

Με τον Qurayshi αυτό συνέβη πολύ γρήγορα. Η έκρηξη έγινε πριν καν εισέλθουν στο κτήριο οι δυνάμεις των ΗΠΑ, με τον τρίτο όροφο να διαλύεται και τα σώματα να εκτινάσσονται. Ήταν μια έκρηξη πολύ πιο δυνατή απ΄αυτή για την οποία προετοιμάζονταν οι ΗΠΑ. Οι ειδικοί εκτιμούν πως όλος ο τρίτος όροφος ήταν γεμάτος με εκρηκτικά. «Αμφιβάλλω ότι το γνώριζε αυτό όταν ενεργοποίησε την έκρηξη. Πιθανότατα ήθελε να σκοτώσει όλους όσοι ήταν στο κτήριο», περιγράφει στο CNN ένας εκ των επικεφαλής της επιχείρησης.

Ο Ibrahim al-Qurayshi δεν ήταν ο μόνος στόχος. Στον δεύτερο όροφο ζούσε ένας υπολοχαγός του ISIS, που είχε κλειδαμπαρωθεί με τη γυναίκα του. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ τον σκότωσαν μόνες τους αυτή τη φορά. Μετά τη δολοφονία του, ένας αριθμός παιδιών βγήκε από το κτήριο, από τον δεύτερο όροφο, και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Η κατάσταση παρέμενε ακόμα επικίνδυνη, καθώς κατά την αναχώρησή τους με άλλο ελικόπτερο, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά από μέλη της Αλ-Κάιντα, κατά πάσα πιθανότητα, μιας και η περιοχή είναι το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Hay’at Tahrir al-Sham. Δύο μέλη τους πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου. Εκεί τελείωσε και η επιχείρηση.

Ο Biden έδωσε την κατακλείδα λέγοντας στο Δωμάτιο «ο Θεός να ευλογεί τα στρατεύματα μας».

Πηγή: CNN