Συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με στόχο την ίδρυση της πρώτης μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα, έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το εν λόγω τμήμα ιατρικής σχολής, θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οι οποίες διαθέτουν δομημένη επιφάνεια της τάξης των 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στην πρωτεύουσα της Κύπρου και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα όπου οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στο εξωτερικό και την ισχύ τους στην Ελλάδα, που αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, το πτυχίο της ιατρικής του εν Ελλάδι παραρτήματος του UNIC αναμένεται να αναγνωρίζεται κανονικά, όπως άλλωστε αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο.

Η αναγνώριση θα εδράζεται στην πρόβλεψη ότι εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα. Πάντοτε υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και απονομής των σχετικών τίτλων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται εκτός απροόπτου να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του έτους. Στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικά ξένα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, καθώς ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον.

Στα τέλη Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη είχε αναφερθεί στο ζήτημα της αναγνώρισης τέτοιων πτυχίων.

«Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως – εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση», είχε τονίσει, διευκρινίζοντας πάντως ότι και «η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης».