Μνήμες 2021 ξύπνησαν στην Ινδονησία μετά τον σημερινό σεισμό 5.6 Ρίχτερ που έπληξε την Ιάβα και πιο συγκεκριμένα τη δυτική μεριά, στην περιοχή Cianjur, καθώς πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οι νεκροί ανέρχονται προς το παρόν στους 162 και θα είναι θαύμα αν ο αριθμός σταματήσει εκεί.
To 2021 οι νεκροί ήταν πάνω από 100 και πάνω από 40.000 άνθρωποι είχαν αφήσει τις εστίες τους, ενώ σχεδόν 1.000 ήταν οι σοβαρά τραυματίες, ενώ μόλις τον Φεβρουάριο ένας σεισμός είχε σκοτώσει 25 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της χώρας, ο σεισμός των 5.6 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα και μέχρι αυτή την ώρα συρρέει κόσμος στα νοσοκομεία για να περιποιηθεί τις πληγές του, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.
Ο Ridwan Kamil, κυβερνήτης της Δυτικής Ιάβας, ανέφερε πως έχουν καταγραφεί 700 περιπτώσεις τραυματιών που βρίσκονται σε νοσοκομεία, αλλά αυτός ο αριθμός, όπως και των 162 νεκρών, θα αυξηθεί αρκετά τις επόμενες ώρες, μιας και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, με 2.200 σπίτια να έχουν διαλυθεί.
Ο τοπικός άρχοντας της Cianjur δήλωσε πως οι τραυματισμοί είναι κατά κύριο λόγο σπασίματα στα οστά. «Τα ασθενοφόρα έρχονται συνέχεια από τα χωριά στα νοσοκομεία. Υπάρχουν πολλές οικογένειες σε χωριά που δεν έχουν εκκενωθεί», ανέφερε στο AFP, με τα νοσοκομεία να μη μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς και να περιθάλπτουν αρκετούς στα πάρκινγκ και περιμετρικά.
Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν πως ο σεισμός έγινε αισθητός ως και 100 χιλιόμετρα μακριά, στην Τζακάρτα που βρίσκεται τέρμα δυτικά, με αρκετά ψηλά κτήρια εκεί να εκκενώνονται. Ο σεισμός ξεκίνησε στις 13:21 τοπική ώρα, και διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα. «Είμαστε αρκετά συνηθισμένοι σε τέτοιους σεισμούς στην Τζακάρτα, αλλά οι άνθρωποι ήταν τόσο νευρικοί, πανικοβληθήκαμε όλοι».
Η Ινδονησία είναι μια χώρα συνηθισμένη στους σεισμούς και στο να μετράει θύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς πριν τον Φεβρουάριο του 2022 και τους 25 νεκρούς, και πριν το 2021 που αναφέρθηκε, το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους 2.000 άνθρωποι, ενώ κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τους 225.000 νεκρούς το 2004, τότε από τσουνάμι.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Κιβωτός του Κόσμου: Η κυβέρνηση «ξήλωσε» τη διοίκηση – Οι ανακοινώσεις του Οικονόμου για τις δομές