Τις τελευταίες μέρες έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια εκατοντάδες εξτρεμιστικές ομάδες με ακραίες απόψεις κατά της άμβλωσης με αφορμή την πιθανή ανατροπή της απόφασης Roe v Wade, με την οποία νομιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ η έκτρωση το 1973. Οι υποστηρικτές τους δεν αποδέχονται τον τερματισμό της κύησης υπό καμία περίσταση, ούτε σε περιπτώσεις βιασμών ή αιμομιξίας.

Τουλάχιστον 11 πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ τους η Αλαμπάμα, η Οκλαχόμα, το Μιζούρι, το Άρκανσο και το Τέξας έχουν θεσμοθετήσει τέτοιους νόμους χωρίς εξαιρέσεις, οι οποίοι δεν προσφέρουν καμία προστασία σε γυναίκες που έχουν βιαστεί ή έχουν υπάρξει θύματα αιμομιξίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν την απαγόρευση της έκτρωσης χωρίς εξαιρέσεις, μιλούν για «υπεράσπιση της ζωής του παιδιού» ακόμη και εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. «Ένα παιδί που συνελήφθη εν ώρα βιασμού, συνεχίζει να είναι ένα παιδί» αναφέρουν οι υποστηρικτές της ολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Εάν ανατραπεί η απόφαση Roe v Wade, τότε τα δικαιώματα των γυναικών θα γυρίσουν πίσω τουλάχιστον 50 χρόνια. 

Το Άρκανσο, μία από τις πολιτείες που απαγορεύουν αυστηρά την άμβλωση, έχει τα μεγαλύτερη ποσοστά θνησιμότητας βρεφών στην χώρα αφού ούτε οι έγκυοι με άρρωστα έμβρυα επιτρέπεται να υποβληθούν σε τερματισμό κύησης. Παρά το δυσοίωνο στατιστικό στοιχείο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πολιτείας ψήφισαν «παρόντες» σχετικά με την αλλαγή του νόμου. Είναι γνωστό πως στην συγκεκριμένη πολιτεία το ποσοστό υποστηρικτών συντηρητικότερων ιδεών είναι μεγαλύτερο από ότι σε άλλες προοδευτικότερες.

Η Mary Ziegler, καθηγήτρια στο Florida State University College of Law που εξειδικεύεται σε ζητήματα αναπαραγωγής, αναφέρει είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η ανατροπή του Row V Wade καθώς η πλειοψηφία των βιασμών και των περιστατικών αιμομιξίας δεν καταγράφεται. Ακόμη, αναφέρει ότι η νέα αυτή αδιαφορία των ρεπουμπλικανών στις εκτρώσεις λόγω βιασμών και αιμομιξίας είναι ένα νέο φαινόμενο και θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Ακτιβιστές που διαδηλώνουν κατά την ψήφισης της ανατροπής της απόφασης που επιτρέπει τις αμβλώσεις, φοβούνται ότι εάν θεσπιστεί οι εκτρώσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν απλά σε παράνομες και μη ασφαλείς συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Αβάνα: Στους 22 νεκρούς και 74 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός

Amber Heard: Περιγράφει κλαίγοντας την σεξουαλική κακοποίηση με μπουκάλι που υποστηρίζει πως υπέστη από τον Johnny Depp

Vladimir Putin: Με «συντέλεια του κόσμου» φοβάται το Reuters πως θα απειλήσει την Δευτέρα