Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ρωσική προσπάθεια προκειμένου τα στρατεύματά της να εισβάλουν περαιτέρω στην Ουκρανία. Η Μόσχα σύμφωνα με δημοσίευμα του AP έχει ήδη προτάξει τους πράκτορες της να βρουν μια αφορμή για να διεξαχθεί επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby, χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «πολύ αξιόπιστες». Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει τις πληροφορίες και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι πολλά από αυτά προέκυψαν από «υποκλοπές επικοινωνιών και παρατηρήσεις των κινήσεων ανθρώπων». Επίσης, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι αρχές πίστευαν ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες σχεδίαζαν ένα πιθανό επεισόδιο για να προκαλέσουν σύγκρουση.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, μίλησαν για την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης: «Ο στενός συντονισμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζεται στο υψηλότερο επίπεδο»

Συζήτησαν για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις τελευταίες διπλωματικές δεσμεύσεις σχετικά με τις προσπάθειες της Μόσχας να επαναπροσδιορίσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη. Επίσης, απέρριψαν τη πρωτοβουλία της Ρωσίας για εκ νέου οικοδόμηση σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις έντονες διαβουλεύσεις για αυτό και άλλα θέματα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ – παρουσιάζοντας ένα ισχυρό, σαφές και ενιαίο διατλαντικό μέτωπο.

Σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ τόνισαν την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ εξέτασαν τη συνεχιζόμενη προετοιμασία για αποτρεπτικά μέτρα και για μια σθεναρή διεθνή αντίδραση με τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση οποιασδήποτε περαιτέρω επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ποτέ σε βάρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας των μελών της διατλαντικής κοινότητας και των εταίρων τους ή εις βάρος του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών και των σχετικών διεθνών υποχρεώσεων.

Εκστρατεία παραπληροφόρησης ξεκινάει η Ρωσία

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι η Ρωσία διεξάγει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητα, να αποκλιμακώσει και να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες”, έγραψε χαρακτηριστικά η υπουργός στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας καταγγέλλει το ΝΑΤΟ ότι αγνόησε τις προτάσεις που έκανε -για ακόμη μια φορά- με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία επανειλημμένα πρότεινε στο ΝΑΤΟ μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά οι πρωτοβουλίες αυτές αγνοήθηκαν από την Βορειοατλαντική συμμαχία», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Alexander Fomin, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Fomin επισήμανε ότι η στάση αυτή της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προκύψουν συμβάντα και συγκρούσεις και υπονομεύει τις βάσεις της ασφάλειας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, επισήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο, αλλά τόνισε ότι «η ρωσική πλευρά προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συζήτηση, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουμε την προετοιμασία των συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ρωσική Ομοσπονδία».