Στην περίπτωση που o Vladimir Putin αποφασίσει να προχωρήσει σε χημικά και πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ως προειδοποίηση προς τη Δύση ή ως αποτέλεσμα οργής για την πορεία της ρωσικής εισβολής, ο Λεύκος Οίκος θα έχει την απάντηση. Αυτό τουλάχιστον γράφει δημοσίευμα των New York Times για την επονομαζόμενη «Ομάδα Τίγρη» που, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συναντάται τρεις φορές την εβδομάδα σε απόρρητες συνεδριάσεις, για να εξετάσει μια σειρά από σενάρια και πιθανές αντιδράσεις.
Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, πολλοί στον Λευκό Οίκο και στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Putin μπορεί να στραφεί σε πιο ισχυρά όπλα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, υπογράμμισε εχθές πόσο σημαντικό είναι να είναι η Συμμαχία προετοιμασμένη απέναντι στις πυρηνικές απειλές του Putin, λέγοντας στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά ότι, ακόμα κι αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής μόνο εντός των συνόρων της Ουκρανίας, αυτά μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες και για τους κατοίκους των εθνών του ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με το δημοσίευμα, στη σύνοδο κορυφής σήμερα, στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Τόσο για την υποδοχή του κύματος προσφύγων από την Ουκρανία και την προετοιμασία της, όσο και για ενδεχόμενες επιθέσεις της Μόσχας σε εδάφη του ΝΑΤΟ, ή σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.
Η «Ομάδα Τίγρης»
Δημιουργήθηκε από τον Jake Sullivan, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Joe Biden, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών. Μια προηγούμενη «έκδοση» της ομάδας είχε εργαστεί προηγουμένως για μήνες, πίσω από τα παρασκήνια, προετοιμάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που εξετάζει η «Ομάδα Τίγρης» είναι φυσικά ο καθορισμός της «κόκκινης γραμμής» που, εάν ξεπεραστεί από τη Μόσχα, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εξαιρετικά διστακτικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, φοβούμενος ότι η άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. «Θα ήταν ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» είχε πει πρόσφατα.
Μια δεύτερη ομάδα αξιωματούχων που δημιουργήθηκε επίσης στις 28 Φεβρουαρίου από τον Sullivan αναζητά ευκαιρίες για τις ΗΠΑ να βελτιώσουν σε βάθος χρόνου τη γεωπολιτική τους θέση, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Εντός του Λευκού Οίκου πολλοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος ηγέτης έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, το οποίο πρόκειται να τσακίσει τη ρωσική οικονομία, να βλάψει το στάτους της και να κρατήσει πιθανούς συμμάχους μακριά για χρόνια.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr
Με πληροφορίες από New York Times