Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, ειδικά μετά την τελευταία κίνηση του Vladimir Putin. Όπως γράφει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, τα ρώσικα στρατεύματα έδειξαν ψευδώς πως πρόκειται να κάνουν εισβολή στην Ουκρανία, με σκοπό η Ρωσία να «τσιγκλίσει» περισσότερο τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι στρατιώτες σήκωσαν σημαία στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν την εντύπωση εισβολής. Αν η Δύση είχε αντεπιτεθεί στην ψεύτικη εισβολή, τότε η Ρωσία θα είχε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Ο ισχυρισμός του αξιωματούχου των ΗΠΑ απέχει, βέβαια, από τη δήλωση του υπουργεία Άμυνας της Ουκρανίας, η οποία αναφέρει πως ρώσικες ειδικές υπηρεσίες προετοιμάζονται για να πλαισιώσουν την Ουκρανία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan υπαινίχθηκε αυτές τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Υπάρχουν πληφορορίες που λένε ότι η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει την επιλογή να κατασκευάσει το πρόσχημα για εισβολή», δήλωσε ο Sullivan και πρόσθεσε: «Είδαμε κάτι αντίστοιχο το 2014. Ετοιμάζουν ξανά αυτό το σχέδιο, με τη διοίκηση να έχει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό τις επόμενες 24 ώρες».

Ουκρανία: Ανησυχητικές κυβερνο-επιθέσεις σε ιστοσελίδες υπουργείων σε περίεργο timing

Ο σκοπός του Vladimir Putin είναι πια ξεκάθαρος. Θέλει να κρατήσει τη Δύση σε αναμμένα κάρβουνα. Όπως αναφέρει η Guardian, χάκερς κατέλαβαν ή έριξαν τις ιστοσελίδες συγκεκριμένων υπουργείων, όπως του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ή του υπουργείου Παιδείας. Οι υπεύθυνοι που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις επιθέσεις, τονίζουν πως είναι νωρίς να καταφύγει κάποιος σε συμπεράσματα, αλλά με τον τρόπο τους έδειξαν προς την πλευρά της Ρωσίας. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη κυβερνο-επίθεση που δέχεται η Ουκρανία. Υπάρχει βαρύ ιστορικό και δεν είναι τυχαίο που ο νέος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα προστέθηκε σε μια περίοδο διαρκών συνομιλιών της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, εν τη απουσία της Ουκρανίας.

Οι, κατά πάσα πιθανότητα, Ρώσοι χάκερς, άφησαν ένα μήνυμα να υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, που έλεγε «Ουκρανοί. Όλες οι πληροφορίες που σας αφορούν, έχουν γίνει δημόσιες. Να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας». Κάτω από το μήνυμα, υπήρχε η ουκρανική σημαία και ο χάρτης της χώρας, που είχαν διαγραφεί με Χ, ενώ υπήρχε αναφορά και στον UPA, τον ουκρανικό στρατό εξεγερμένων που πολέμησε κατά της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν εξέλειπε και η αναφορά στην «πατρογονική γη», μια φράση που παραπέμπει στο όραμα του Putin για τη Μεγάλη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Oleg Nikolenko, δήλωσε στη Guardian: «Ως αποτέλεσμα μιας τεράστιας κυβερνο-επίθεσης, το σάιτ του υπουργείου και άλλων κυβερνητικών πρακτορείων, είναι προσωρινά κατεβασμένο. Οι ειδικοί μας έχουν ήδη αρχίσει να επαναφέρουν τα IT συστήματα και η κυβερνο-ασφάλεια έχει ανοίξει φάκελο έρευνας».