Τρεις καταρρίψεις ιπτάμενων αντικειμένων σε 9 μέρες κατεγράφησαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά, χωρίς σε αυτές να προσμετράται η κατάρριψη του κινέζικου μπαλονιού. Αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα που δεν είναι μπαλόνια και δεν μοιάζουν με κάτι που έχουν ξανασυναντήσει οι δυνάμεις της αεροπορίας των ΗΠΑ, έχουν ξεσηκώσει εντόνη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με τον Μπάιντεν να κατηγορείται από τους πρώτους για την διαχείρισή του.

Τώρα, οι Καναδοί αστυνομικοί και στρατιώτες, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, ερευνούν το κινεζικό μπαλόνι σε ορεινή περιοχή του Καναδά, προκειμένου να εντοπίσουν τα συντρίμμια από αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι έρευνες πραγματοποιούνται στην απομονωμένη περιοχή Γιούκον, που βρίσκεται δυτικά του Καναδά και συνορεύει με την Αλάσκα. Αυτό το σημείο, βέβαια, είναι γνωστό, κυρίως γιατί μοιάζει να είναι ένα απέραντο νεκροταφείο, μιας κι εκεί έχουν συντριβεί περισσότερα από 500 αεροπλάνα.

Μάλιστα, το 1950 συνετρίβη εκεί ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με τα 44 μέλη να μην εντοπίζονται ποτέ, παρά τη μεγάλη επιχείρηση που είχε στηθεί. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Άνκορατζ στην Αλάσκα και είχε προορισμό τη Μοντάνα, όταν το σήμα του χάθηκε ξαφνικά στο Γιούκον.

Το Γιούκον είναι μια περιοχή γεμάτη δάση, βουνά και λίμνες, με το θερμόμετρο να δείχνει -25 βαθμούς Κελσίου. Το Υπουργείο Άμυνας του Καναδά έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες στη δημοσιότητα για το συγκεκριμένο αντικείμενο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει κυλινδρικό σχήμα.

Η εμφάνιση, πάντως, του κινεζικού μπαλονιού προκάλεσε πολιτική αναστάτωση στις ΗΠΑ και ώθησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ματαιώσει επίσκεψή του στο Πεκίνο, για την οποία και οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι θα οδηγούσε σε σταθεροποίηση των δύσκολων σχέσεών τους. Το Πεκίνο καταδίκασε την κατάρριψή του ως προφανή υπερβολική αντίδραση και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.