Απόλυτη ενότητα μεταξύ των δυνάμεων της Δύσης, επέμεινε πως υπάρχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, μετά τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα απετραπή μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε για «άνευ προηγουμένου κυρώσεις», κατά της Μόσχας.

«Είχα μια πολύ, πολύ, πολύ καλή συνάντηση, με απόλυτη ομοφωνία με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες», είπε ο Biden στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών.

ΝΑΤΟ: Νέα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στάλθηκαν στην Ουκρανία – Σε κατάσταση ετοιμότητας οι σύμμαχοι

8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή

Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας John Kirby.

«Ο αριθμός των στρατιωτών που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ» και κατέληξε: «Είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, το γραφείο του πρωθυπουργού Boris Johnson είπε πως «οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διεθνούς ενότητας, ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής εχθρότητας». Η Downing Street τόνισε πως οι διπλωματικές συζητήσεις με τη Ρωσία παραμένουν πρώτη προτεραιότητα, αλλά εξήγησε πως η χώρα θα πληγεί με «γρήγορες ανταποδοτικές απαντήσεις» αν εισβάλει στην Ουκρανία. «Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι, εάν συμβεί περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι πρέπει να λάβουν γρήγορες ανταποδοτικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοφανούς πακέτου κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Downing Street μετά τις συζητήσεις.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέρες αφότου ο Biden αποκάλυψε παρασκηνιακές διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σχετικά με το πόσο σοβαρή θα ήταν η απάντηση εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και τις κριτικές που αντιμετωπίζει η Γερμανία από το Κίεβο, για την άρνησή της στείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπε ότι «εναπόκειται στη Ρωσία να γίνει αποκλίμακωση», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenbergπροειδοποίησε για «σοβαρό κόστος», άν υπάρξει «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα» από τη Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί, ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία. Η Μόσχα απαιτεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, αλλά ζητάει κι άλλες παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα να μείωση την ένταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει τις ρωσικές απαιτήσεις και ζητούν από τον Putin να αποσυρθεί από τα σύνορα της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι μια ρωσική επίθεση θα προκαλέσει επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις, καθώς και μια ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Guardian