Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ήδη ψηφίσει να ακυρωθεί η ιστορική απόφαση του 1973, που νομιμοποιούσε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας γράφτηκε από τον δικαστή Samuel Alito και κυκλοφόρησε στο δικαστήριο στις 10 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», ανέφερε στο Politico ο δικαστής, ενώ διορισμένοι είναι άλλοι τέσσερις δικαστές από τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτοί είναι οι Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett. Μετά από μια αρχική ψηφοφορία μεταξύ των δικαστών μετά την προφορική συζήτηση, ανατίθεται σε κάποιον η γνώμη της πλειοψηφίας και συντάσσει ένα προσχέδιο. Κατά καιρούς, μεταξύ της αρχικής ψηφοφορίας και της έκδοσης της απόφασης, η ευθυγράμμιση των ψήφων μπορεί να αλλάξει. Μια απόφαση είναι οριστική μόνο όταν δημοσιεύεται από το δικαστήριο.

Αλλά εάν, όπως αναμενόταν, εγκριθεί, η απόφαση θα αποφανθεί υπέρ του Μισισιπή σε μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση σχετικά με την προσπάθεια αυτής της πολιτείας να απαγορεύσει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης. «Είναι πιθανό να υπήρξαν ορισμένες αλλαγές από τότε», δηλαδή τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν συντάχθηκε η γνωμοδότηση, ανέφερε ο ρεπόρτερ του Politico που αποκάλυψε την υπόθεση, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Αρκετές πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν ήδη εγκρίνει εξαιρετικά περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις εν αναμονή μιας τέτοιας απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο, χάρη σε τρεις διορισμούς από τον Donald Trump, έχει πλέον συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Η Politico είπε ότι έλαβε αντίγραφο του σχεδίου γνώμης από άτομο που γνωρίζει τις διαδικασίες του δικαστηρίου στην υπόθεση του Μισισιπή. Το σχέδιο γνωμοδότησης αποτελείται από 98 σελίδες, συμπεριλαμβανομένου ενός παραρτήματος 31 σελίδων με ιστορικούς νόμους περί αμβλώσεων της πολιτείας, και περιλαμβάνει 118 υποσημειώσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ποια θα ήταν η χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία του, σχετικά με μια από τις πιο συνεπακόλουθες αποφάσεις του εδώ και δεκαετίες που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις της Αμερικής. Μετά το ξέσπασμα της ιστορίας του Politico, πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πλήθος διαδηλωτών να συγκεντρώνεται έξω από το ανώτατο δικαστήριο αργά το βράδυ της Δευτέρας, κουνώντας ταμπέλες και φωνάζοντας «το σώμα μου, η επιλογή μου».

Ο Neal Katyal, πρώην γενικός δικηγόρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει επικαλεστεί πολλές υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έγραψε στο Twitter : «Έχω σαρώσει γρήγορα το σχέδιο γνωμοδότησης και φαίνεται νόμιμο. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια προκαταρκτική ψηφοφορία για την πλήρη ακύρωση του Roe v Wade και ότι η πλειοψηφία του δικαστηρίου συμφώνησε» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η γνώμη είναι νόμιμη. Το μήκος και το βάθος της ανάλυσης, θα ήταν πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθούν. Λέει ότι είναι γραμμένο από τον Alito και σίγουρα ακούγεται σαν αυτόν. Είναι 60+ σελίδες. Εάν πρόκειται για ένα βαθύ ψεύτικο, θα απαιτούσε έναν κρατικό ηθοποιό ή κάποιον τέτοιο. Δεν μπορώ να το φανταστώ.

Οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν την απόφαση που διέρρευσε. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ εξέδωσαν μια δήλωση λέγοντας ότι η ανατροπή του Roe v Wade θα ήταν «αποτρόπαια , μια από τις χειρότερες και πιο επιζήμιες αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία».

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο Νitro.gr:

Έτοιμη η Ευρώπη για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία: Να εφοδιαστούν οι πολίτες με βασικές προμήθειες για 10 ημέρες, ζητάει η Γερμανία

Αιδηψός: Γνώριμος στις αρχές ο 30χρονος που κλώτσησε το γατάκι – Είχε βάψει τον σκύλο του με τα χρώματα της ομάδας του