Στην Ελλάδα έχουμε μπόλικη ιστορία. Σαν αυτή που έχει και το διάσημο (και βασανισμένο) καράβι, «Express Skopelitis». Ποιος δεν έχει ταξιδέψει με τον «Ήρωα των Μικρών Κυκλάδων» όπως το αποκαλούν οι Financial Times που αποφάσισαν να κάνουν ένα εκτενές αφιέρωμα στο καράβι που έμπαινες μέσα και έλεγες το πάτερ ημών για παν ενδεχόμενο;

«Όσοι έχουν ταξιδέψει με αυτό το θαρραλέο μικρό πλοίο ξέρουν ότι η ταχύτητα δεν είναι από τα δυνατά του σημεία» γράφει η συντάκτρια της εφημερίδας, εξηγώντας ότι η λέξη «express» προστέθηκε όταν αποσύρθηκε ο προηγούμενος, πιο αργός «Σκοπελίτης».

«Ωστόσο, το ταξίδι με αυτό το παλιομοδίτικο φέρι μποτ αποτελεί τελετή μύησης για τους island hoppers των ελληνικών νησιών», προσθέτει η Ρέιτσελ Χάουαρντ κάνοντας λόγο για μια απολαυστική και αρκετά οικονομική εμπειρία, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα γρήγορα αλλά αποπνικτικά καταμαράν που κυριαρχούν στις θάλασσες της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Πράγα: Ο εκνευρισμένος Ερντογάν και οι ψύχραιμες και αποφασιστικές δηλώσεις Μητσοτάκη στις απειλές του

Μάλιστα, η εταιρεία Small Cyclades Lines, που βρίσκεται υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Σκοπελίτη εδώ και τρεις γενιές, διαθέτει αυτό το ένα και μοναδικό πλοίο, που έχει χωρητικότητα 340 ατόμων.

«Με χωρητικότητα επιβατών 340 άτομα και χώρο στο γκαράζ του για λιγότερα από 12 αυτοκίνητα το Express Skopelitis εξυπητετεί το αρχιπέλαγος των μικροσκοπικών νησιών ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό» και προσθέτει:

«Τα τοπία αποτελούν το αρχέτυπο της άγονης ομορφιάς: γυμνοί κολπίσκοι και χαμηλοί λόφοι διάρπαστοι με λευκούς οικισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι ο επισκέπτης αυτών των νησιών δεν θα βρει θέρετρα, ξαπλώστρες και άλλες ανέσεις, αλλά θα γνωρίσει τις «αγνές Κυκλάδες».

Δημήτρης Σκοπελίτης: Μέλημά μας οι νησιώτες να έχουν όσα χρειάζονται

Πάντως, το «Express Skopelitis» πραγματοποιεί δρομολόγια ανάμεσα σε αυτά τα νησιά έξι μέρες την εβδομάδα, 11 μήνες τον χρόνο. «Φάρμακα, ψωμί και άλλα βασικά είδη μεταφέρονται από το πλοίο δωρεάν. Οι κάτοικοι των νησιών ταξιδεύουν επίσης δωρεάν. Ο Σκοπελίτης μεταφέρει την αλληλογραφία τους, τους ασθενείς τους και είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας όταν φεύγουν οι τουρίστες, και μαζί τους και οι επικερδείς ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν τις Μικρές Κυκλάδες την καλοκαιρινή σεζόν».

Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο, ο Δημήτρης Σκοπελίτης, καπετάνιος και ιδιοκτήτης, που μίλησε στο δημοσίευμα, εξήγησε πως το κύριο μέλημα είναι οι νησιώτες να έχουν ό,τι χρειάζονται.