Περιεχόμενα
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Volodymyr Zelensky δεν έχει σταματήσει να ζητάει βοήθεια από συμμάχους και χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ με σθένος δείχνει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς τουλάχιστον να κάνει τα δέοντα. Στην τελευταία του έκκληση για βοήθεια λοιπόν, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από το Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό αμυντικό του σύστημα, Iron Dome.
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, αλλά είναι επιφυλακτικό για την ένταση των σχέσεων με τη Μόσχα, έναν ισχυρό μεσολαβητή στη γειτονική Συρία, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται συχνά σε φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.
Τι είναι το Iron Dome
Είναι το πλέον εξελιγμένο και έξυπνο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, αφού μπορεί να υπολογίσει σε ποιο σημείο ακριβώς θα πλήξει η ρουκέτα του εχθρού. Γνωρίζοντας το σημείο, εκτοξεύει πύραυλο για να την αναχαιτίσει και να την καταστρέψει στον αέρα, μέσα σε δευτερόλεπτα.
Μπορεί, επί της ουσίας, να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα. Ένα σύστημα Iron Dome αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το σύστημα ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα.
Όπως είναι λογικό, λοιπόν, η ανάπτυξη του Iron Dome είναι ακριβή. Ωστόσο, οι κατασκευαστές λένε ότι είναι οικονομικά αποδοτικό, μιας και το σύστημα αγνοεί τους πυραύλους που κρίνει ότι θα προσγειωθούν σε ακατοίκητες περιοχές. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η επιχείρηση Rafael Defense Systems, με έδρα τη Χάιφα.
Μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία;
Ο John Blaxland, καθηγητής διεθνών μελετών ασφάλειας και πληροφοριών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, λέει ότι το Iron Dome είναι αποτελεσματικό, αλλά η ανάπτυξή του στην Ουκρανία μπορεί να γίνει περίπλοκη.
«Το Iron Dome έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια σε αρκετά υποτυπώδεις πυραύλους και σε πυραύλους της σοβιετικής εποχής, επομένως ήταν αποτελεσματικό στο παρελθόν και προφανώς είναι κάτι που το Ισραήλ εξελίσσει τακτικά», λέει ο Δρ Blaxland και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό ότι θα ήταν αποτελεσματικό εάν αναπτυσσόταν στις σωστές τοποθεσίες και σε επαρκή ποσότητα. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός μεταβλητών εκεί, αφού δεν έχει πλήρη κάλυψη.
Πρέπει ουσιαστικά να τοποθετηθεί κοντά στο σημείο από το οποίο αναμένεται να έρθουν οι πύραυλοι. «Όταν έχεις μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ουκρανία, μπορείς κάλλιστα να την τοποθετήσεις για να υπερασπιστεί το Κίεβο».
Πόσο πιθανό είναι το Ισραήλ να δώσει το Iron Dome;
Εδώ τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο Blaxland ισχυρίζεται ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να δώσει στον Πρόεδρο Zelensky ό,τι θέλει. «Υπάρχει μια κατανοητή απροθυμία από τη μεριά του Ισραήλ να βοηθήσει, μιας και ανησυχεί για μια ρώσικη εκδίκηση. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα όλων. Το Ισραήλ ανησυχεί βαθιά ότι παρέχοντας στην Ουκρανία αυτή την τεχνολογία, η Ρωσία θα αφήσει στη συνέχεια τις δυνάμεις της και θα γεννήσει κίνητρα στη Χεζμπολάχ και τις συριακές αντι-ισραηλινές ομάδες να επιτεθούν στο Ισραήλ και να κάνουν δύσκολη τη ζωή εκεί».
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr
Ρωσία – Ουκρανία: Το ρίσκο που παίρνει η Δύση πιέζοντας για συμφωνία
Με πληροφορίες από ABC