Πάνω που ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει σε μια ευθεία γραμμή, δίχως πολεμικές αυξήσεις σε επίπεδο επιθέσεων κτλ., ένα νέο μέτωπο μπορεί να ανοίξει στις επόμενες εβδομάδες, αλλά αυτή τη φορά όχι στην Ευρώπη, μα στην Άπω Ανατολή. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κατάσταση στην Ταϊβάν είναι έκρυθμη, με την Κίνα να έχει πάρει μια πολύ επιθετική στάση απέναντι στον υπόλοιπο πλανήτη στον τρόπο που αντιμετωπίζεται διπλωματικά τη χώρα αυτή.
Τώρα, μετά την ανακοίνωση της Nancy Pelosi, Προέδρου του Κογκρέσου, πως θα κάνει μια περιοδεία στην Άπω Ανατολή, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη. Η Κίνα έχει ήδη αναβαθμίσει την στρατιωτική της ρητορική από τη στιγμή της ανακοίνωσης και έχει ξεκαθαρίσει πως η παρουσία της Pelosi στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα, μπορεί να εκληφθεί και ως casus belli.
Και η ίδια η Ταϊβάν δεν έχει σκοπό να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση. Γι΄αυτό το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έχει αντιληφθεί αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα με την Κίνα και γι΄αυτό ετοιμάζεται για να διατηρήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας αν αυτή τεθεί σε κίνδυνο.
Με την Αμερική σε πολλαπλά επίπεδα να μην αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ξεχωριστή χώρα, αλλά να ξεκαθαρίζει πως αν παραστεί ανάγκη, θα την βοηθήσει στρατιωτικά, η Pelosi ταξιδεύει για να συναντήσει το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή αύριο, την Πρόεδρο Tsai Ing-wen, με το ταξίδι αυτό πάντως να μην έχει αρχικά επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ ή την Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της τελευταίας αρκέστηκε μόνο να πει πως θα υποδεχτούν με θερμότητα κάθε ξένο επισκέπτη και θα κάνουν όσα χρειάζεται για να σεβαστούν την παρουσία του.
Η Pelosi έφτασε πριν λίγη ώρα στην Ταϊβάν και οι πρώτες της δηλώσεις δείχνουν πως από δω και πέρα η διπλωματία μπορεί να μην είναι αρκετή.
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».
Από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνιζαν πως οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν υπαίτιες και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα σε περίπτωση που η Pelosi βρεθεί στην Ταϊβάν, καθώς αυτό θα αποτελέσει για την Κίνα ένα χτύπημα στην ανεξαρτησία της και στην ασφάλεια της.
«Απέναντι στην ανεύθυνη αδιαφορία των ΗΠΑ προς τις επαναλαμβανόμενες και σοβαρές αξιώσεις της Κίνας, οποιαδήποτε αντίποινα παρθούν, θα είναι δικαιολογημένα και αναγκαία», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
BREAKING: House Speaker Nancy Pelosi lands in Taiwan despite warning from China of "serious consequences" https://t.co/jn8limUSe7 pic.twitter.com/bnPDdGPrQL
— CNBC Now (@CNBCnow) August 2, 2022
Ο λόγος που η Nancy Pelosi δεν επιβεβαιώνει την επίσκεψη στην Ταϊβάν
Το Reuters αναφέρει σε ρεπορτάζ πως η Κίνα έχει στείλει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στα ανεπίσημα σύνορα της Κίνας με την Ταϊβάν, με κάποιες προειδοποιητικές πτήσεις το πρωί της Τρίτης να τεστάρουν τον βαθμό απόκρισης της ταϊβανέζικης πολεμικής αεροπορίας. Στα κινεζικά social media υπήρξαν χιλιάδες φωτογραφίες την Τρίτη, που έδειχναν ντουζίνες από τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα στην πόλη Ξιαμέν που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το νησί Κινμέν στην Ταϊβάν.
Επιπρόσθετα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μια στρατιωτική άσκηση 5 ημερών στην περιοχή, όπου θα γίνεται εκπαίδευση σε στόχους με όπλα, με κάποιους να αναφέρουν ότι είναι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο ίδρυσης του People’s Liberation Army. Αυτό το σώμα στρατού πάντως πόσταρε ένα βίντεο από τις ασκήσεις και τόνισε πως «θα θάψουμε κάθε εχθρό που εισβάλλει στα εδάφη μας». Και στο μυαλό τους η Ταϊβάν είναι έδαφος τους.
Αυτό το βίντεο μάλιστα το κοινοποίησε και ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, ο Qin Gang, που δήλωσε πως ο στρατός δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια όταν πρόκειται για την διατήρηση της εθνικής και εδαφικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας.
Είναι σαφές πως οι αξιωματούχοι στην Κίνα βλέπουν αυτή την επίσκεψη της Pelosi ως μια εκδήλωση πολεμικής διάθεσης και η αντίδραση του Xi Jinping μπορεί να είναι καταστροφική για την ίδια τη Δύση.
Η Κίνα προχώρησε σε απαγόρευση 100 προϊόντων από την Ταϊβάν, μια κίνηση που κάνει συχνά ως αντίποινο όταν βλέπει να πλήττονται τα συμφέροντα της. Και η Ταϊβάν περικλείεται σε αυτά, μιας και για χρόνια αποτελεί ένα έδαφος που θέλει να προσαρτίσει, όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει γίνει πιο επιθετική στις αξιώσεις της. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί την κυβέρνηση της Ταϊβάν ως σεπαρατιστές και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε βοήθεια από άλλη χώρα, καταδικάζοντας άμεσα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της δικής της κυριαρχίας.
Το NBA είναι μια λίγκα που έχει πονέσει οικονομικά από δηλώσεις παικτών υπέρ της Ταϊβάν, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Enes Kanter που δεν βρίσκει συμβόλαιο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
Στο παρελθόν ο Joe Biden έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν πολύ πιο ξεκάθαρα σε σχέση με την περίπτωση της Ουκρανίας, αφού έχουν υπογράψει μια συνθήκη, ενώ γι΄αυτόν ακριβώς τον σκοπό δημιουργήθηκε και η AUKUS. Την περασμένη εβδομάδα όμως ο Xi Jinping ξεκαθάρισε στον Biden πως παίζει με τη φωτιά. Η ρητορική που ακολουθεί ο Κινέζος Πρόεδρος θυμίζει σε πολλά τη ρητορική του Putin λίγο διάστημα πριν την εισβολή. Μοιάζει να χτίζει ένα έδαφος που θα δικαιολογεί μια εισβολή.
Φυσικά, όταν η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτική δραστηριότητα, οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Κίνα και ΗΠΑ δεν θέλουν να τσαλακώσουν το διεθνές τους image, η Ταϊβάν θέλει να πιστεύει πως έχει ένα ισχυρό σύμμαχο και η ώρα της κρίσης πλησιάζει..! Η Pelosi πάντως, με τις δηλώσεις της, προσέφερε, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια διά στόματος υψηλού Αμερικανού αξιωματούχου, μια ασφάλεια στην Ταϊβάν.
Το κρίσιμο ερώτημα; Ως πού θα φτάσει η Κίνα;
* Με στοιχεία από Guardian
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Joe Biden: Η δέσμευση του για υπεράσπιση της Ταϊβάν προκαλεί ανησυχία – Πώς αντέδρασε η Κίνα
Λιθουανία: Ένα μικρό κράτος «επιτίθεται» στην Κίνα – Η υπόθεση «Ρούμι» και η Ταϊβάν
G7: Μετά τη Ρωσία, η Κίνα – Το πρότζεκτ που τα βάζει με τον Xi Jinping