Ιστορικές χαρακτηρίζονται οι εκλογές στην Κολομβία, αφού ο Gustavo Petro κέρδισε τον Rodolfo Hernández, με 50,47% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έναντι του 47,27% Ο Petro είναι ο πρώτος αρχηγός της αριστεράς για την χώρα της Νότιας Αμερικής.

Η εκλογή του σηματοδοτεί μια παλιρροϊκή αλλαγή για την Κολομβία, μια χώρα που δεν είχε ποτέ ξανά αριστερό πρόεδρο, και ακολουθεί παρόμοιες νίκες της αριστεράς στο Περού, τη Χιλή και την Ονδούρα. «Σήμερα είναι μια γιορτή για τον λαό», έγραψε στο Twitter ο νικητής, μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων. «Είθε τόσα βάσανα να αμβλυνθούν στη χαρά που σήμερα πλημμυρίζει την καρδιά της πατρίδας».

Κατά την νικητήρια ομιλία του, ο Petro απηύθυνε έκκληση για ενότητα λέγοντας ότι όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης θα καλωσοριστούν στο προεδρικό μέγαρο «για να συζητήσουν τα προβλήματα της Κολομβίας». «Από αυτήν την κυβέρνηση που ξεκινά, δεν θα υπάρξει ποτέ πολιτική δίωξη ή νομική δίωξη, θα υπάρξει μόνο σεβασμός και διάλογος», είπε, προσθέτοντας ότι θα ακούσει όχι μόνο όσους έχουν σηκώσει τα όπλα αλλά και «αυτή τη σιωπηλή πλειοψηφία αγρότες, ιθαγενείς, γυναίκες, νεολαία».

https://youtu.be/RuJue1_nXv0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, συνεχάρη «τον λαό της Κολομβίας που έκανε τη φωνή του να ακουστεί σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές».

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Petro για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε σε δήλωσή του.

Αντιπρόεδρος του Petro θα είναι η Francia Márquez, μια βραβευμένη υπερασπίστρια των ανθρωπίνων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια μαύρη γυναίκα αναλαμβάνει τη θέση. «Σήμερα όλες οι γυναίκες κερδίζουν», έγραψε στο Twitter η Márquez καθώς έκλεισαν οι κάλπες το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Hernández δεν κατάφερε να ξεφύγει από ορισμένα συνεχόμενα σκάνδαλα. Αναφέρθηκε στον Χίτλερ ως «μεγάλο Γερμανό στοχαστή» και έχει «πιαστεί» να περιπλανιέται με μοντέλα σε ένα γιοτ στο Μαϊάμι. Οι αναρτήσεις του στο TikTok –από όπου διηύθυνε μεγάλο μέρος της καμπάνιας του– ήταν γεμάτες με βωμολοχίες και αρνήθηκε να παραστεί σε οποιαδήποτε συζήτηση πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.

Στην ατζέντα του νέου ηγέτη θα είναι η παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία της χώρας με τους αριστερούς αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), η οποία υπογράφηκε το 2016 και τερμάτισε επίσημα πέντε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που σκότωσε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους και εκτοπίστηκε περισσότερα από 7 εκατομμύρια. Ο Ντούκε κατηγορήθηκε ότι καθυστερούσε την εφαρμογή της συμφωνίας προκειμένου να την υπονομεύσει.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για τον Petro θα είναι η γειτονική Βενεζουέλα, η οποία έχει βυθιστεί εδώ και χρόνια στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει το άνοιγμα των σχέσεων με τον ισχυρό άνδρα της Βενεζουέλας Nicolás Maduro, αντικρούοντας την πολιτική απομόνωσης της κυβέρνησης Duque. O Petro έχει επίσης δεσμευτεί να απογαλακτίσει τη χώρα από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, ανησυχώντας τους επενδυτές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Η απάντηση της Δύσης μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου – Τα μέτρα που παίρνουν Γερμανία και Ιταλία

Ερντογάν: Το θέμα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών θα θέσει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Κτηνωδία στη Σαντορίνη: Σκότωσαν και κρέμασαν γατάκι στην πόρτα της προέδρου της Κοινότητας του Καμαριού