Σε μια μεγάλη απόφαση προχώρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας, αφού αποφάσισε πως άμβλωση είναι νόμιμη, έως και την 24η εβδομάδα κύησης. Και επίσημα, πλέον, οι γυναίκες θα αποφασίζουν εκείνες αν θέλουν να προχωρήσουν ή όχι σε άμβλωση, μέχρι και τους έξι μήνες.
Στην Κολομβία επιτρεπόταν η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, σοβαρού κινδύνου της μέλλουσας μητέρας ή αν το έμβρυο παρουσίαζε δυσπλασία. Η προηγούμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έδινε επίσης το δικαίωμα άρνησης για συνειδησιακούς λόγους, αν οι γιατροί δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε επέμβαση.
Φυσικά, υπήρχαν και οι ποινές. Οι γυναίκες αντιμετώπιζαν ποινική δίωξη και επιβολή ποινών 16 ως 54 μηνών, σε περίπτωση που η άμβλωση δεν περιελάμβανε τους προαναφερθέντες λόγους.
«Γιορτάζουμε αυτή την απόφαση ως μια ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα στην Κολομβία, που αγωνίστηκε για δεκαετίες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν παιδιά είναι οι μόνοι που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους».
Σημειώνεται πως στην Κολομβία γίνονται 400.000 αμβλώσεις κάθε χρόνο, με μόνο το 10% να γίνονται νόμιμα. Κατά τη διάρκεια του 2020, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 26.223 μη ασφαλείς αμβλώσεις σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με την Profamilia.
Σύμφωνα με την Causa Justa, έναν κολομβιανό συνασπισμό για τα δικαιώματα των γυναικών, τουλάχιστον 350 γυναίκες καταδικάστηκαν ή τους επιβλήθηκαν κυρώσεις για αμβλώσεις από το 2006 έως τα μέσα του 2019, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 κοριτσιών κάτω των 18 ετών. Η Λατινική Αμερική, μια παραδοσιακά συντηρητική περιοχή, έχει μερικούς από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στον κόσμο, που συχνά απαγορεύουν τη διαδικασία εντελώς. Στο Ελ Σαλβαδόρ, δεκάδες γυναίκες έχουν φυλακιστεί για ανθρωποκτονία μετά από επείγοντα περιστατικά μαιευτικής.
«Επικροτούμε το νομικό και πολιτικό θάρρος του συνταγματικού δικαστηρίου να αναγνωρίσει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε η Paula Avila-Guillen, διεθνής δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτελεστική διευθύντρια του Women’s Equality Center, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Προστατεύοντας συνταγματικά την αυτονομία μας πάνω στο σώμα και τη ζωή μας, το δικαστήριο αλλάζει τις ζωές εκατομμυρίων ευάλωτων γυναικών και κοριτσιών που βλάπτονται δυσανάλογα από τους περιορισμούς των αμβλώσεων».
Με πληροφορίες από Guardian