Το πρώτο του ταξίδι μετά την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε ο Volodymyr Zelensky, ο οποίος συναντήθηκε με τον Joe Biden στις ΗΠΑ. Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στο Κογκρέσο με τη συνοδεία δυναμικών χειροκροτημάτων και μεταξύ άλλων δήλωσε πως η Ουκρανία «κρατά τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ».

Ο Zelensky που ήταν ντυμένος στα χακί, όπως συνηθίζει μετά την εισβολή στην χώρα του, εκφώνησε τον λόγο του στα αγγλικά λέγοντας: «Αντίθετα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις η Ουκρανία δεν έπεσε. Η Ουκρανία είναι ζωντανή και μαχητική. Η ρωσική τυραννία δεν μας ελέγχει πλέον».

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσπάθησε να πείσει το Κογκρέσο, τον έλεγχο του οποίου θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικάνοι, να εξακολουθήσει να προσφέρει μαζική βοήθεια στη χώρα του.

«Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποια μέλη των Ρεπουμπλικάνων που δεν επιθυμούν πλέον να δίνεται «λευκή επιταγή» στο Κίεβο.

Διαβάστε ακόμη: Πυρά Μητσοτάκη για Market Pass: «Αριστεροί του χαβιαριού και φιλελεύθεροι πολυτελείας κάνουν εύκολη κριτική»

Επιπλέον, ο Zelensky συνέδεσε τη μάχη κατά της Ρωσίας με την απειλή που αποτελεί το Ιράν, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden ότι είναι πολύ διαλλακτικός έναντι της Τεχεράνης. «Τα φονικά drones, που στέλνονται κατά εκατοντάδες από το Ιράν στη Ρωσία, έχουν αναχθεί σε απειλή για τις στρατηγικές μας υποδομές. Τα δύο τρομοκρατικά (κράτη) τα έχουν βρει καλά μεταξύ τους και δεν είναι παρά θέμα χρόνου προτού επιτεθούν εναντίον των άλλων συμμάχων σας».

Τόνισε, επίσης, πως δεν θα σταματήσει να πιέζει για να δοθούν στη χώρα του περισσότεροι εξοπλισμοί και βαρέα όπλα. «Έχουμε πυροβολικό, ναι» και συμπλήρωσε:

«Είναι αρκετό; Ειλικρινά, όχι. Οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν πολύ καλά να χειριστούν οι ίδιοι τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και αεροσκάφη», μια αναφορά στον εξοπλισμό που η Ουάσινγκτον αρνείται μέχρι στιγμής να δώσει στο Κίεβο.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Zelensky στράφηκε προς την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Kamala Harris, που προΐσταντο αυτής της ειδικής συνεδρίασης.

«Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού δώσει τη σημαία την οποία είχαν υπογράψει στρατιώτες στις δύο πολιτικούς. Εκείνες ανταπέδωσαν το δώρο και έδωσαν στον Zelensky την αμερικανική σημαία που είχε υψωθεί στην κορυφή του Καπιτωλίου χθες, με την ευκαιρία της επίσκεψής του.