Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζαλένσκι, εν όψει της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι ανήρτησε, μάλιστα, στο Telegram μια φωτογραφία του με τον Μπάιντεν στο Κίεβο και τη λεζάντα: «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο. Η επίσκεψή σας είναι μια εξαιρετικά σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς!».

Αύριο θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Κίεβο. Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν την προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, χωρίς να υπάρξει ρωσική πυραυλική επίθεση.

Η πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν είναι η πρώτη από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η 8η συνολικά. Όπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα δε συνηθίζεται ο πρόεδρος της Αμερικής να επισκέπτεται περιοχές που δεν ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΉΠΑ. Για αυτό και πολλοί παραλληλίζουν το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο με αυτό του Τζον Φ. Κένεντι στο Βερολίνο το 1963, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως υπήρξε “βασική επικοινωνία” με τους Ρώσους για να αποφευχθούν επικίνδυνα λάθη όπως τονίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των πληροφοριών που έδωσαν στη Μόσχα.

“Με την Ουκρανία για όσο χρειαστεί”

Στην τοποθέτησή του ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάριζε πως το τοπίο του πολέμου έχει αρχίσει να αλλάζει αφού οι Ουκρανοί κερδίζουν συνεχώς περιοχές που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους. Σε άλλο σημείο, τόνισε πως οι Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης με τη ρώσικη οικονομία να “ζορίζεται”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε πως η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί δίνοντας ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέλος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μεγάρου Μαριίνσκι: «Με τιμά η εκ νέου υποδοχή στο Κίεβο, όπου ήλθα για να δείξω την αλλελεγγύη και τη φιλία μου στον λαό της Ουκρανίας, που αγαπά την ελευθερία, κύριε Πρόεδρε».