Μπορούμε να παραδεχτούμε, πως το 2022 δεν είναι μια χρονιά που ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Την ώρα που στα ουκρανικά σύνορα μαίνεται μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, στην Ιταλία, η Αίτνα «ξύπνησε» ξανά, μετά από μήνες σχετικής ησυχίας.

Ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας ύψους 12 χιλιομέτρων έχει απλωθεί πάνω από την ανατολική Σικελία. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η λάβα αναδύεται από τον κρατήρα στη νοτιανατολική πλαγιά του βουνού και έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές στις κατοικημένες πόλεις που βρίσκονται κοντά στις πλαγιές του ηφαιστείου, το οποίο είναι δημοφιλές στους πεζοπόρους, τους σκιέρ και τους τουρίστες.

 

Η Αίτνα είχε δεκάδες γνωστές εκρήξεις στην ιστορία της. Το 1669, σε αυτό που θεωρείται η χειρότερη έκρηξη του ηφαιστείου, η λάβα έθαψε ένα τμήμα της Κατάνια, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά στο νησί της Σικελίας, και κατέστρεψε δεκάδες χωριά.

Πιο πρόσφατα, το 1983, χρησιμοποιήθηκε δυναμίτης για την εκτροπή των πόλεων που απειλούσαν τη λάβα. Το 1992, ο στρατός έχτισε ένα χωμάτινο τείχος για να συγκρατήσει τη λάβα, που έρεε από την Αίτνα για μήνες, ώστε να μην μπει σε ένα από τα χωριά στις πλαγιές.

Πληροφορίες από ABC News