Στον δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών προχωρά η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πίεση στα νοσοκομεία και τους θανάτους, την ώρα που οι λοιμώξεις ολοένα και αυξάνονται από την μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως γράφει η Guardian, η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του Mario Draghi. Πρόκειται για το πιο σκληρό μέτρο στην Ευρώπη, το οποίο τίθεται σε ισχύ αμέσως. Επί της ουσίας, οι πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Για εκείνους που εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» -το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου- για τη χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια και συνέδρια.

Οι Ιταλοί, όπως και οι ξένοι που διαμένουν στη χώρα, θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να προσαρμοστούν στη νέα αυτή απόφαση.

https://www.intronews.gr/emvoliasmos-perissoteres-doseis-pithano-na-emfanistoun-parenergeies/news/

Έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά σειρά υπηρεσιών και επιχειρήσεων που είναι ανοικτές για τους πολίτες (τράπεζες, ταχυδρομεία, γραφεία του Ιταλικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τα κομμωτήρια) υιοθετήθηκε το «απλό πράσινο πάσο». Κάτι που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε πελάτες και ασφαλισμένους θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους που έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ.

«Είναι ανεμβολίαστοι τα δύο τρίτα των ασθενών με κορωνοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και το 50% όσων εισήχθησαν στις κλίνες των νοσοκομειακών θαλάμων. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων και, κατά συνέπεια, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Roberto Speranza.

Ιταλία: 189.109 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 231 θάνατοι

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 189.109 κρούσματα κορονοϊού και 231 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.094.255 διαγνωστικά τεστ, το 17,3% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται σήμερα 1.428 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 13.364. Στη φάση αυτή, 1.265.297 πολίτες είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις είναι 6.566.947 και έχουν χάσει τη ζωή τους 138.045 άνθρωποι.