Χωρίς ίχνος ανατροπής, οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία επιβεβαιώθηκαν και η Τζόρτζια Μελόνι, με το ακροδεξιό κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», εξασφάλισε με ευκολία τη νίκη στις χθεσινές εκλογές. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω στο 18% είναι ο μεγάλος χαμένος. Έτσι η Δεξιά συμμαχία των ακροδεξιών με τις νεοφασιστικές ρίζες «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι, της επίσης ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και της δεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση από την εποχή του Μουσολίνι με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στο τιμόνι της.
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της Δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι και πρόσθεσε πως «θα κυβερνήσουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν». Κάλεσε για ενότητα και κατευνασμό και διαβεβαίωσε πως δεν το κόμμα της δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη του λαού.
#ElezioniPolitiche2022 #Meloni pic.twitter.com/ZVtLmYqPkI
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) September 26, 2022
Η συμμαχία υπό τη Μελόνι αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία κι ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να δώσει στην Μελόνι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας τα ηνία περίπου στα τέλη Οκτωβρίου.Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της ακροδεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018).
Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».
Διαβάστε ακόμη: Ένα μπάχαλο στη Ρωσία: Επιστράτευσαν ηλικιωμένους, ασθενείς και μαίες – Οι αρχές υπόσχονται να διορθώσουν τα «λάθη»
Όλο και πιο ακροδεξιά η Ευρώπη
Μετά τη Σουηδία, όπου η συντηρητική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), ένα κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα και έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα, ήρθε η ώρα της Ιταλίας. Το SD και το κόμμα της Μελόνι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια παρέμβασή της, που εκλήφθηκε στη Ρώμη ως προειδοποίηση, υπενθύμισε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος Δικαίου και τις κοινές αξίες. «Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν.
Μελόνι: Κατά αμβλώσεων, μεταναστών και υπέρ του Μουσολίνι
Καθ΄όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, η Μελόνι είχε τον αέρα της νικήτριας, κάτι που επιδείκνυε κιόλας. Χαμογελαστή έφτασε στο εκλογικό κέντρο στη Ρώμη, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο TikTok όπου κρατούσε δύο πεπόνια («μελόνι» στα ιταλικά είναι τα πεπόνια και στην αργκό τα γυναικεία στήθη). Την φωτογραφία συνόδευε η λεζάντα: «τα είπα όλα», ενώ έκλεινε πονηρά το μάτι.
Meloni means melons 🍈 in Italian, which is also slang for breasts. Brothers of Italy leader Giorgia Meloni, on course to become Italy’s first female prime minister according to opinion polls, shared this reel with her Instagram followers today. pic.twitter.com/bajoYSZD8p
— Silvia Sciorilli Borrelli (@silvia_sb_) September 25, 2022
Ωστόσο, η 45χρονη λαϊκίστρια πολιτικός έχει διχάσει αρκετές φορές την Ιταλία με τις απόψεις της, όπως όταν είχε δηλώσει θαυμάστρια και νοσταλγός του Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος προβληματισμού για τις γυναίκες ψηφοφόρους στη Ιταλία καθώς αν και γυναίκα, οι εν λόγω απόψεις της δεν είναι και οι πιο φιλελεύθερες. Αυτοί οι προβληματισμοί, σύμφωνα με το Associated Press, εντείνονταν και σε άλλα, ακόμη πιο πραγματιστικά, πλαίσια καθώς κάποιοι ανησυχούν ότι η Μελόνι, που εξυψώνει τη μητρότητα, μπορεί να επιδιώξει να καταργήσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις αμβλώσεις.
Η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει να προστατεύσει το δικαίωμα μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση. «Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλω να τον αλλάξω, αλλά έχω πει ότι θέλω να τον εφαρμόσω: Θα ήθελα να προσθέσω δικαιώματα, ώστε οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέση να αποβάλουν επειδή δεν έχουν εναλλακτική, ίσως για οικονομικούς λόγους, να μπορούν να έχουν αυτήν την εναλλακτική», δήλωσε στο Rai Tre σε σχετική ερώτηση που της έγινε.
«Θα είναι οξυδερκής – δεν υπάρχει μεγάλη συζήτηση, απλά “δεν θα εφαρμοστεί” ο νόμος», εκτίμησε η Εμα Μπονίνο, επικεφαλής του μικρού κόμματος «+Europe», το οποίο είναι σύμμαχος στην εκστρατεία με τον αντίπαλο της Μελόνι, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα. Αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι ανέφεραν την έλλειψη γιατρών που να είναι πρόθυμοι να κάνουν αμβλώσεις σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας. Σύμφωνα με το νόμο του 1978, το προσωπικό του συστήματος δημόσιας υγείας της Ιταλίας μπορεί να δηλώσει «αντιρρησίες συνείδησης» για να αποφύγει τη διενέργεια της διαδικασίας.
Επιπλέον, η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει ένα μικρό παιδί με τον άνδρα σύντροφό της, αποδοκιμάζει αυτό που αποκαλεί LGBTQ «λόμπι», χλευάζει την έννοια της ρευστότητας των φύλων και υποστηρίζει την απαγόρευση της υιοθεσίας στην Ιταλία από ανύπαντρους. Οι «παραδοσιακές» οικογένειες για αυτήν είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Για τους υποστηρικτές της βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι η συντηρητική πολιτική της υπό το τρίπτυχο «Θεός, πατρίδα και οικογένεια», και όχι το φύλο της. Το κόμμα, όπως και η επικεφαλής του, έχει ρίζες σε ένα νεοφασιστικό κίνημα χαιρετίζοντας την κληρονομιά του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος απένειμε βραβεία σε γυναίκες που είχαν πολλά παιδιά.
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» οφείλουν την επιτυχία τους στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων τους, στον άνεμο της απόρριψης της πολιτικής τάξης που πνέει στη χερσόνησο και στο χάρισμα της επικεφαλής τους. Η 45χρονη Ρωμαία, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην «έκρηξη» των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών.
Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο α αυξανόμενος πληθωρισμός, την ώρα που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που φθάνει το 150% του ΑΕΠ της. Στη χώρα όπου η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί χρόνιο φαινόμενο, πολιτολόγοι ήδη δίνουν βραχύ προσδόκιμο ζωής στη συμμαχία που κέρδισε χθες, γάμο συμφέροντος ανάμεσα σε τρεις ηγέτες με ανταγωνιστικές φιλοδοξίες. Για την κυρία Μελόνι, «η πρόκληση θα είναι να μεταμορφώσει την εκλογική της επιτυχία στην ηγεσία μιας κυβέρνησης που μπορεί να έχει διάρκεια», αυτό «είναι ο μεγάλος άγνωστος» της νέας ιταλικής πολιτικής εξίσωσης, σύμφωνα με τον Λορέντζο Ντε Σίο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.
Η Μελόνι, χωρίς καμία κυβερνητική εμπειρία πέρα από το εφήμερο πέρασμά της από το υπουργείο Νεολαίας (2008-2011), θα έχει γεμάτα τα χέρια στην προσπάθειά της να χειριστεί τους συμμάχους της, πολύ πιο πεπειραμένους από εκείνη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε επανειλημμένα πρωθυπουργός, ο Ματέο Σαλβίνι υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στον φάκελο της Ουκρανίας, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι της Ιταλίας, κράτους μέλος του NATO, θα βάλουν στο μικροσκόπιο την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των τριών κομμάτων. Καθώς μολονότι η κυρία Μελόνι δηλώνει πεισμένη υποστηρίκτρια της ατλαντικής συμμαχίας και τάσσεται υπέρ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο Σαλβίνι είναι κατά.
Η νίκη Μελόνι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Από τον πρόεδρο Σέρζιο Ματαρέλα, μέχρι την influencer Κιάρα Φεράνι, πολλοί επιχείρησαν να υπενθυμίσουν στην ιταλική κοινωνία τους κινδύνους από την άνοδο της Ακροδεξιάς. Αυτή, όμως, έκανε την επιλογή της…