Η αιφνίδια παραίτηση της Jacinda Ardern ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, μετά από πέντε χρόνια στο αξίωμα, έχει προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων. Έριξε αυλαία όπως κανείς πολιτικός δεν έχει τολμήσει ποτέ. Ποιος έφυγε από την γλυκιά καρέκλα γιατί δεν είχε την ενέργεια να ανταπεξέλθει; Η απάντηση είναι εύκολη: Κανείς.

Η Jacinda Ardern κατέρριψε στερεότυπα από την εκλογή της και μόνο, αφού έγινε ηγέτιδα μιας χώρας στα 37 της χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας έγιναν λάθη, ναι, ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι υπέρ της. Ειδικά μετά την έξοδό της.

Η παραίτηση της ήταν όντως σαν μια βόμβα που έσκασε. Η Ardern βέβαια είπε ότι «για πρώτη φορά κοιμήθηκε μετά από πολύ καιρό. Φυσικά και νιώθω λυπημένη, αλλά έχω μια και αίσθηση ανακούφισης». Αυτό όμως που τόνισε στους δημοσιογράφους, είναι πως δεν μετανιώνει γι’αυτή την απόφαση.

Από την άλλη, προσπαθώντας ορισμένοι να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση της, θεωρούν πως οι επιθέσεις που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αυτές που την ξεζούμισαν. Παρά το γεγονός ότι η Ardern εξήγησε πως οι απειλές προς εκείνη και την οικογένειά της δεν ήταν καθοριστικός παράγοντας για την απόφασή της, το γεγονός ότι δέχτηκε από τις πιο σφοδρές και ταπεινωτικές επιθέσεις είναι γεγονός.

Σαφέστατα οι πολιτικοί δέχονται πρωτοφανείς επιθέσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ωστόσο με τα χρόνια γίνονται χειρότερα εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τον μέσων ενημέρωσης. Η Ardern αντιμετώπισε μεγάλο μίσος που ήταν και πρωτοφανές για τη Νέα Ζηλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε πως οι απειλές κατά της πρωθυπουργού είχαν τριπλασιαστεί σε διάστημα τριών χρόνων. Αν και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα κίνητρα για κάθε διαφορετική απειλή, τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν έδειξαν ότι το αντιεμβολιαστικό αίσθημα ήταν η κινητήριος δύναμη για τις απειλές.

Επιπλέον, τον περασμένο χρόνο ήταν πολλοί εκείνοι που συνελήφθησαν και αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για απόπειρα δολοφονίας της Ardern. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δημόσιες εμφανίσεις της να περιοριστούν άρδην. Βέβαια, όταν και εφόσον μπορούσαν την πολιορκούσαν κανονικά. Σε επίσκεψη σε δημοτικό σχολείο, δε, διαδηλωτές κυνήγησαν το αυτοκίνητο της Ardern φωνάζοντας πως είναι «ναζί».