Το Ρότερνταμ ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει αίτηση για άδεια να αποσυναρμολογήσει προσωρινά την ιστορική γέφυρα στο λιμάνι, για να επιτρέψει να περάσει ένα σούπερ γιοτ του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Ο δήμαρχος της πόλης αρνήθηκε ότι είχε ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Εχθές, όμως, ένας εκπρόσωπος του δήμου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αξιωματούχοι έδωσαν το «πράσινο φως» στο αίτημα να αφαιρεθεί το κεντρικό τμήμα της διάσημης γέφυρας Koningshaven. Η είδηση αυτή επέφερε εκτεταμένη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το γιοτ, αξίας, 485 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τον Bezos στο Άλμπλασενταμ κοντά στο Ρότερνταμ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ μεγάλο για να περάσει κάτω από τη γέφυρα, η οποία χρονολογείται από το 1878. Ξαναχτίστηκε μετά τον βομβαρδισμό από τους Ναζί το 1940 κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

«Βρίσκω την αναταραχή περίεργη. Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, ούτε καν αίτηση για άδεια», ανέφερε την Πέμπτη ο δήμαρχος Ahmed Aboutaleb, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad. Ο δήμος θα λάβει την απόφασή του αφού κατατεθεί αίτηση άδειας και αξιολογηθεί ο αντίκτυπος, συμπεριλαμβανομένου του εάν μπορεί να γίνει χωρίς να καταστραφεί η γέφυρα και εάν ο Bezos θα πληρώσει το λογαριασμό, είπε ο δήμαρχος.

Τα σχόλια που υποδηλώνουν ότι η κίνηση είχε ήδη εγκριθεί εξόργισε ορισμένους στην Ολλανδία. Το τοπικό συμβούλιο υποσχέθηκε μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση το 2017 ότι δεν θα αποσυναρμολογούσε ποτέ ξανά τη γέφυρα, γνωστή στους κατοίκους του Ρότερνταμ ως De Hef.