O Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, σε ομιλία του στο Καπιτώλιο για την κατάσταση της Ένωσης, επάινεσε την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να αγωνιστεί και δεσμεύτηκε ότι ο Vladimir Putin θα πληρώσει το τίμημα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε για τον Ρώσο ομόλογο του πως νόμιζε ότι θα έκανε «περίπατο», ωστόσο συνάντησε τοίχο δύναμης. Τόνισε, επίσης, πως η εισβολή έκανε την Ρωσία αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο ισχυρό.

Ο Joe Biden χαρακτήρισε τον Putin δικτάτορα, που με τις πράξεις του απομονώθηκε, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις». Απείλησε τους ρώσους ολιγάρχες ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα κατασχέσουν «τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη» τους, που απέκτησαν διαπράττοντας εγκλήματα, που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει.

Biden: «Δεν έχει ιδέα τι έρχεται»

Όπως πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του «ο Putin νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό, όμως οι δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού κι ο κόσμος επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας» και συμπλήρωσε:

«Ο Putin μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού, δεν θα σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία. Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου», το συμπέρασμα θα είναι ότι ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ισχυρό. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ιδέα τι έρχεται».

Στόχος της αμερικάνικης κυβέρνησης να σταματήσει στην πρόσβαση της Ρωσίας τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια, εξήγησε ο Joe Biden. «Ο Putin μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Νέο διάγγελμα από τον Volodymyr Zelensky

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε νέο διάγγελμα, αναφέροντας πως από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες, ιαμηνύοντας ότι το Κρεμλίνο δεν θα μπορέσει να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές.

Αναφερόμενος στην επίθεση της Ρωσίας στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, Μπάμπιν Γιαρ -τον τόπο σφαγής Εβραίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από γερμανικά στρατεύματα κατοχής και Ουκρανούς συνεργάτες τους- ο Ζελένσκι είπε: «Αυτό το χτύπημα αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο». «Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας, να σβήσουν τη χώρα μας, να μας διαγράψουν όλους», πρόσθεσε.