Ο Joe Biden, ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία στην Ασία, χρησιμοποίησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Κίνα. Αυτό έχει να κάνει με την απάντηση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε παραβίαση της διεθνούς τάξης. Μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου των ηγετών του Ινδο-Ειρηνικού, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τις σοβαρές συνέπειες ενός πολέμου που συνεχίζει, παρά τις κυρώσεις της Δύσης.
Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα μήνυμα για το πώς μπορούν να αντιδράσουν στην επιθετικότητα της Κίνας. «Περνάμε μια σκοτεινή στιγμή στην κοινή μας ιστορία», είπε ο Biden στους ηγέτες της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Κατηγόρησε τον Vladimir Putin ότι προσπαθεί να εξαλείψει έναν πολιτισμό, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς σε σχολεία, εκκλησίες, μουσεία και άλλα ιστορικά μνημεία στην Ουκρανία.
Ανέφερε ότι αυτό είναι ένα «παγκόσμιο ζήτημα» κι όχι απλά ένα ευρωπαϊκό. Ο Biden είναι αισιόδοξος ότι θα δοθεί μια απάντηση στον πόλεμο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και σε συνεργασία με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη της Ρωσίας μπορούν να αποτελέσουν μια προειδοποίηση για το Πεκίνο. Έκανε ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε περίπτωση που απειληθεί το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.
Η Κίνα θεωρεί το νησί της Ταϊβάν έδαφός της σύμφωνα με την αρχή της «μίας Κίνας» και πιστεύει ότι είναι το «πιο ευαίσθητο» και σημαντικό ζήτημα στη σχέση της με την Ουάσιγκτον.
Η σκοπούμενη ασάφεια στα λόγια του Biden
Η δήλωση του Biden έγινε την τελευταία του μέρα στο Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας στο πλαίσιο μιας Συνόδου Κορυφής, με τους ηγέτες Quad. Το Πεκίνο έχει επικρίνει την ομάδα Quad ως «Ινδο-Ειρηνικό ΝΑΤΟ», κατηγορώντας την ότι υιοθετεί τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και «πυροδοτεί τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό».
Μια μέρα αργότερα, είπε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» δεν έχει αλλάξει. Δεν έκανε καμία αναφορά στην προηγούμενη δήλωσή του, λέγοντας ότι μόνο η στάση των ΗΠΑ παραμένει η ίδια.
«Η πολιτική δεν έχει αλλάξει καθόλου και το δήλωσα», είπε στην συνάντηση με τους ηγέτες των Quad. Η ασάφεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποχρεούνται από το νόμο να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί. Ωστόσο, ποτέ δεν υποσχέθηκαν άμεσα να παρέμβουν στρατιωτικά σε μια σύγκρουση με την Κίνα, αλλά ποτέ δεν είπαν ότι θα απέχουν αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτή η σκόπιμη ασάφεια βοήθησε στο να αποφευχθεί μια νέα γεωπολιτική κρίση, που έχει να κάνει με την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και στην αποτροπή της πλήρης ανεξαρτησίας του νησιού. Αφού ο Biden έκανε την δήλωση ότι θα υπερασπιστεί το νησί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Fumio Kishida, ένας εκπρόσωπος είπε ότι η δήλωση του προέδρου δεν αντιπροσωπεύει καμία αλλαγή στη μακροχρόνια στάση των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει για τρίτη φορά τις δηλώσεις του προέδρου, όσον αφορά την υπεράσπιση του νησιού.
Μια πηγή είπε στο CNN ότι στην πραγματικότητα εννοούσε την παροχή όπλων, παρότι ο ίδιος έχει πει ότι την τοποθετεί στην κατηγορία των χωρών, την άμυνα των οποίων ενισχύει η Ουάσιγκτον. Η στάση της Αμερικής είναι, λοιπόν, αρκετά διφορούμενη, και ο Antony Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αναλάβουν ενεργό «δράση» εάν η Κίνα εισβάλει με τη βία στην Ταιβάν.
Πάντως, οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Η Κίνα στέλνει ακόμα πιο πολλά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο νησί. Τα σχόλια του Biden τράβηξαν προφανώς την προσοχή της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκεια και την σθεναρή αντίθεσή της», λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία εξωτερική δύναμη να παρέμβει στις «εσωτερικές της υποθέσεις».
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: