Μετά τους 8.500 χιλιάδες στρατιώτες που κατευθύνθηκαν προς τη Βαλτική στα μέσα Ιανουαρίου, ο Joe Biden έδωσε εντολή να πάνε άλλοι 3.000 και να εγκατασταθούν σε Πολωνία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου. Αυτή η κίνηση ήρθε σε μια ημέρα κατά την οποία ο Vladimir Putin παρουσιάζεται να αποδίδει στις ΗΠΑ την ευθύνη για την πιθανή εισβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους προβοκάρουν για να εισβάλουν.

Όπως αναφέρει το CNN, ο υπεύθυνος Τύπου του Πενταγώνου, John Kirby, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ νιώθουν απειλή από τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στο Ντόνμπας  στην Ουκρανία και γι΄αυτό στέλνουν 2.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Γερμανία, ενώ 1.000 ακόμα που βρίσκονται στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία. «Αυτές οι δυνάμεις δε θα εμπλακούν σε μάχη στην Ουκρανία», καθησύχασε ο Kirby.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως αυτή η εντολή δεν σημαίνει πως στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πλησιάζει η στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρια, αλλά «αν όντως εισβάλει, θα είμαστε εκεί για να απαντήσουμε με άμεσες συνέπειες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζει πως οποιαδήποτε κίνηση κατά του ΝΑΤΟ, θα συναντήσει αντίσταση και θα πυροδοτήσει το Άρθρο 5. Τότε θα μπούμε μπροστά για την άμυνα των συμμάχων μας».

Ό,τι όμως κι αν ισχυρίζεται δημόσια ο Kirby, η κίνηση αυτή του Biden και των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μια προετοιμασία για παν ενδεχόμενο, από τη στιγμή που η Ρωσία δε δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης, μετά από τόσους γύρους διπλωματικών συζητήσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Joe Biden ανάβει το φιτίλι

Οι σχεδόν 12.000 στρατιώτες από την αμερικανική πλευρά έχουν σχεδόν πάρει θέση ετοιμότητας σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ. Εκτός απ΄αυτούς όμως, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη, έτοιμους να τραβήξουν τη σκανδάλη εφόσον απαιτηθεί παρέμβαση στο Ανατολικό Ευρωπαϊκό Μέτωπο. Το Πεντάγωνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και επιπρόσθετη στρατιωτική ενίσχυση από την Αμερική στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι 2.000 που μεταβαίνουν στην Πολωνία αποτελούνται από 1.700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού από το Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας και 300 μέλη από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα του Fort Bragg. Και οι 1.000 στρατιώτες στη Ρουμανία ανήκουν σε επιλαρχία βολής. Αυτές οι μονάδες θα επιχειρούν σε συνεργασία με τις χώρες που τις φιλοξενούν από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν έχει ενεργοποιήσει την πολυεθνική μάχη απόκρισης.

Η σημασία αυτής της στρατιωτικής επιδρομής δεν είναι μόνο η δράση σε περίπτωση εισβολής. Έχει και την ερμηνεία ότι δίνει έξτρα κουράγιο στους Ουκρανούς πως έχουν στήριξη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως το κράτος εκπαιδεύει απλούς πολίτες σε βασικές οπλικές ασκήσεις για να μπορούν να προστατευτούν και να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης αν χρειαστεί.

Η ισπανική El Pais δημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης απόρρητες γραπτές απαντήσεις, 5 σελίδες από ΗΠΑ και 4 σελίδες από το ΝΑΤΟ, προς τη Ρωσία, που εστάλησαν στις 26 Ιανουαρίου, όπου απορρίπτουν την απαίτηση της να μην επιτραπεί στην Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Kirby επιβεβαίωσε πως πρόκειται όντως για την επίσημη απάντηση του Biden.

Πώς έχουν σχηματιστεί τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από τη βόρεια Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, νέες φωτογραφίες από δορυφόρο έχουν κυκλοφορήσει και δείχνουν το build up των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία. Τα στρατεύματα έχουν απλωθεί σε Λευκορωσία, Κριμαία και δυτική Ρωσία και σύμφωνα με την ανάλυση της Maxar, εταιρείας δορυφόρου που συνέλεξε τις εικόνες, οι επεμβάσεις δείχνουν μεγάλη δραστηριότητα και ετοιμότητα.  Οι ρωσικές φρουρές και οι στρατιωτικές ασκήσεις εδάφους λαμβάνουν χώρα περί τα 150 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα εδώ και αρκετούς μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις η απόσταση είναι διψήφια.

Joe Biden

Οι νέες φωτογραφίες αποτυπώνουν μια νέα φάση δραστηριότητας των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς μέχρι πρότινος, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελάχιστρα στρατεύματα ή μονάδες στέγασης για έξτρα προσωπικό είχαν παρατηρηθεί δίπλα στις παρατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μονάδες έχουν είτε τοποθετηθεί από πριν είτε σχηματίσει παράταξη αργότερα. Αυτό αλλάζει.

«Κατά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, έχουν παρατηρηθεί στη Λευκορωσία μερικές νέες στρατιωτικές παρατάξεις. Επιπλέον, σκηνές και καταφύγια στρατευμάτων για το προσωπικό, έχουν εντοπιστεί εικονικά σε κάθε σημείο στρατιωτικής παράταξης και στη Λευκορωσία και στην Κριμαία και στη δυτική Ρωσία. Αυτό υποδηλώνει ότι τώρα οι μονάδες συνοδεύονται από στρατεύματα και έχουν αυξήσει το συνολικό βαθμό ετοιμότητας τους», αναλύει η Maxar που συνέκρινε εικόνες του Σεπτεμβρίου με αυτές των τελών Ιανουαρίου στην ίδια στρατιωτική βάση στο Νοβοτσέρνε στην Κριμαία.

76 τάγματα μάχης έχουν παραταχθεί 150 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα

Αυτές οι εικόνες δείχνουν πως η βάση έχει ετοιμαστεί για να υποδεχτεί σπίτια για τους αξιωματικούς και τα στρατεύματα, αν και δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη άφιξης τους σε αυτό το σημείο. Η Maxar πάντως έχει καταγράψει την τοπική στρατιωτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει στόχο με κανονικό πυροβολικό εξοπλισμό και εξάσκηση στους ελιγμούς.

Joe Biden

Οι εικόνες δείχνουν ενεργούς «κρατήρες» σε δύο περιοχές εκπαίδευσης στη Ρωσία: το Πογκονόβο και το Περσιανόφσκι. Το δεύτερο βρίσκεται 30 μόλις μίλια από τα ουκρανικά σύνορα και το πρώτο 150.

Joe Biden

Ο Konrad Muzyka, αμυντικός αναλυτής της Rochan Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας σε άμυνα και αεροδιάστημα, με ειδίκευση σε Ρωσία και Λευκορωσία, εκτιμά ότι υπάρχουν 74-76 τάγματα μάχης απλωμένα γύρω από την Ουκρανία. Συνήθως, κάθε τάγμα αποτελείται από 1.000 στρατιώτες και υποβοηθάται από μονάδες υποστήριξης. Σύμφωνα με τον Muzyka που το όνομα του σημαίνει μουσική και τα λόγια του δε βγάζουν ευχάριστη μελωδία, από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι Ρώσοι μετακινούν δυνάμεις από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, που βρίσκεται χιλιάδες μίλια μέσα στη Σιβηρία, προς τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Ο αριθμός αυτής της παράταξης είναι μεγάλος. Ίσως 15-20 τάγματα μάχης», γράφει σε ένα σημείωμα ο Muzyka. Ταυτόχρονα, οι Δυνάμεις Εδάφους της Ρωσίας έχουν παραταχθεί σε μονάδες που διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρής απόστασης τύπου Iskander. Ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται σε 48.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα-ερώτημα: έχει σύρει ο Putin τον Joe Biden σε μια κατάσταση που του προσφέρει αφορμές για να δικαιολογήσει την εισβολή; Ή μήπως ο Joe Biden έχει τους δικούς του άσους στο μανίκι;

Πηγή: CNN