Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Joe Biden στο NBC News, μιλώντας για την ουκρανική κρίση, προειδοποίησε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν πολύ γρήγορα. Προέτρεψε ξανά τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από την Ουκρανία, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στη Μόσχα σε έναν τελευταίο γύρο διπλωματίας.

«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace, θα συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών Liz Truss στη Μόσχα, αφού είχε σκληρές συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, Sergei Lavrov. Ο Lavrov είπε ότι η συνάντηση ήταν σαν μια συζήτηση «του βουβού με τους κωφούς» . Ο Wallace φέρεται να πει στον Sergei Shoigu, τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν μια κατάσταση «απώλειας-ήττας».

Ο διπλωματικός ελιγμός ήρθε καθώς οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας επιδεινώθηκαν περισσότερο. Την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επέδειξε «κατάφωρη περιφρόνηση των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου» σχεδιάζοντας δοκιμές πυραύλων στη Μαύρη Θάλασσα, με το Κίεβο να λέει ότι θα καταστήσει αδύνατη τη ναυσιπλοΐα εκεί.

Αποτυγχάνουν οι συνομιλίες

Στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης, η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο σε μια ημέρα σχετικών συνομιλιών με Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό μιας οκταετούς αυτονομιστικής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Δεν ήταν δυνατό να «ξεπεραστούν» οι διαφορετικές ερμηνείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη συμφωνία του Μινσκ του 2015 με στόχο τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Dmitry Kozak.

Ο Ουκρανός ομόλογός του, Andriy Yermak, είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνομιλούν. «Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε ξανά πολύ σύντομα και θα συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όλοι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν ένα αποτέλεσμα», είπε. Η σύγκρουση στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, γνωστές μαζί ως Ντονμπάς, σιγοβράζει παρά τη πλασματική κατάπαυση του πυρός.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 135.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας , τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία – και ορισμένοι πιστεύουν τώρα ότι υπάρχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα στοιχεία εάν ο Putin ήθελε να επιτεθεί.

Στη συνέντευξή του, ο Biden επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ακόμη και για να σώσουν Αμερικανούς σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. «Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Όταν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον, βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο», είπε.
«Αυτό που ελπίζω είναι ότι αν είναι αρκετά ανόητος για να πάει μέσα, είναι αρκετά έξυπνος ώστε στην πραγματικότητα να μην κάνει τίποτα που θα επηρεάσει αρνητικά τους Αμερικανούς πολίτες», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian