Ο John Fetterman είναι καταπώς φαίνεται έτοιμος για τα νέα του καθήκοντα, μετά την εκλογή του ως Γερουστιαστής στη Πενσυλβάνια. Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα σε μια ξεκάθαρη δήλωση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.
Περιέγραψε την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εξέφρασε την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.
Επί της ουσίας, ο Fetterman υπερασπίζεται πλήρως τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ειδικά όταν απέναντί του στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είχε τον Mehmet Oz, που διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Erdogan.
Η νίκη πάντως του Fetterman προσθέτει αλλον έναν φιλέλληνα στο νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα των Ελλήνων Ορθόδοξων στην Τουρκία.
"As a U.S. Senator, I will support the Greek-Orthodox’s fight for religious freedom in Turkey."@JohnFetterman in Pennsylvania is taking a strong stance about religious freedom & supporting the @EcuPatriarch. pic.twitter.com/ISMtPOEoX8
— Petros Kasfikis (@PetrosKas) October 20, 2022
Διαβάστε ακόμη: Diana Ramirez: Η σέξι αστυνομικός της Κολομβίας που όλοι οι άνδρες θέλουν να τους περάσει χειροπέδες
Αναλυτικά η δήλωση του John Fetterman
«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».