Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που βρέθηκε η σορός της JonBenét Ramsey, το 6χρονο κορίτσι που δολοφονήθηκε μετά από στραγγαλισμό, σε συνδυασμό με χτύπημα στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο. Η υπόθεση παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία του Boulder εξακολουθεί να χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία, προκειμένου κάποια στιγμή να εξιχνιάσει το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου του 1996.

Σε μία δήλωση για την επέτειο της δολοφονίας, ανέφερε πως οι αρχές ελέγχουν τακτικά για αντιστοιχίες DNA, έχοντας μέχρι στιγμής ελεγχθεί 1000 δείγματα, ντετέκτιβ έχουν ταξιδέψει σε 19 πόλεις, έχουν κάνει συνεντεύξεις σε 1000 ανθρώπους και έχουν ερευνήσει χιλιάδες emails. Ακόμα και σήμερα, όμως, οι έρευνες δεν έχουν φέρει καρπούς.

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο του 2003, οι ερευνητές έβγαλαν αρκετό υλικό από το δείγμα μικτού αίματος που βρέθηκε στο εσώρουχο της JonBenét και μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα προφίλ DNΑ που ανήκε σε άγνωστο άντρα και απέκλειε το DNA των αντρών Ramsey. Αυτό το DNA υποβλήθηκε στο Σύστημα CODIS του FBΙ, μια βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια προφίλ DNA, αλλά το δείγμα δεν αντιστοιχούσε σε κανένα.

Η υπόθεση της JonBenét Ramsey

Ήταν Δεκέμβριο του 1996 όταν ο John Ramsey και η οικογένειά του επισκέφθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, τους γείτονες τους, στην περιοχή Boulder του Κολοράντο. Αργότερα επέστρεψαν στη μονοκατοικία τους, στολισμένη με τα απαραίτητα λαμπιόνια που έδιναν ένα παραμυθένιο σκηνικό σε συνδυασμό με το ελαφρύ χιόνι που έριχνε εκείνη την ώρα. Τίποτα δεν προμήνυε πως το βράδυ θα γινόταν η δολοφονία της JonBenét.

Λίγο πριν τις 6 το πρωί, η μητέρα του 6χρονου κοριτσιού, Patsy, βρήκε στα σκαλιά που οδηγούσαν στην κουζίνα του ισογείου ένα σημείωμα δυόμιση σελίδων. Σε αυτό έγραφε ότι η JonBenét είχε απαχθεί, πως θα ζητούσαν οι δράστες 118.000 δολάρια για λύτρα και θα τηλεφωνούσαν αργότερα για λεπτομέρειες. Ζητούσαν, προφανώς, να μην καλέσουν την αστυνομία, κάτι που δεν έγινε, αφού σε λίγα μόνο λεπτά τα πρώτα περιπολικά είχαν φτάσει έξω από το σπίτι.

Τα σοβαρά προβλήματα που κόστισαν στη λύση της υπόθεσης, έγιναν από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Γείτονες και φίλοι έφτασαν εξίσου στην οικεία των Ramsey για συμπαράσταση, οι οποίοι τριγυρνούσαν αμέριμνοι στο εσωτερικό του σπιτιού, αγγίζοντας και αλλάζοντας πράγματα, κάνοντας το έργο της σήμανσης εξαιρετικά δύσκολο. Σε έλεγχο που έγινε, δεν βρέθηκε ούτε ένα χρήσιμο στοιχείο. Στο μεταξύ, οι δράστες δεν είχαν καλέσει την ώρα που έγραφαν, με αποτέλεσμα να γίνει σύσταση στον πατέρα να ερευνήσει κι εκείνος, μαζί με ένα φίλο, το σπίτι.

Αρχίζοντας από το υπόγειο, ο πατέρας άνοιξε μια κλειδωμένη πόρτα -που δεν είχε επιμείνει η αστυνομία να ανοίξει. Στο δωμάτιο βρισκόταν η σορός του παιδιού, με μια θηλιά από σκοινί στο λαιμό. Συγκλονισμένος ο πατέρας πήρε το πτώμα αγκαλιά και το μετέφερε ο ίδιος στο ισόγειο.

Επίσημα, ως αιτία θανάτου μετά τη νεκροψία είχε αναφερθεί η ασφυξία από στραγγαλισμό, σε συνδυασμό με βαρύ κρανιοεγκεφαλικό τραύμα. Ο δράστης είχε χτυπήσει με βαρύ αντικείμενο το παιδί, σπάζοντας μέρος του βρεγματικού οστού. Ο βρόχος ήταν ένα κομμάτι πλαστικού σκοινιού που στην άκρη ο δράστης είχε δέσει και είχε περιστρέψει ένα κομμάτι ξύλου. Το ξύλο ήταν η άκρη από πινέλο ζωγραφικής της Patsy που βρέθηκε στο σπίτι. Δεν υπήρχαν ίχνη βιασμού, αλλά υπήχαν ίχνη κολπικού τραυματισμού. Τα γεννητικά όργανα είχαν σκουπιστεί με πανί, ενώ στο εσώρουχο είχε βρεθεί αίμα.

Οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώθηκαν στους γονείς. Οι Ramsey ήταν μια συντηρητική και αγαπημένη οικογένεια, χωρίς ακραίες αυστηρότητες και ξυλοδαρμούς στην ανατροφή των παιδιών. Η Patsy μπορεί να αγανακτούσε καμιά φορά που η JonBenét δεν είχε μάθει ακόμη να πηγαίνει μόνη της στην τουαλέτα, αλλά παρά την κούραση και την ταλαιπωρία (και με τη δική της υγεία, αφού πάλευε με τον καρκίνο των ωοθηκών), είχε μεγάλη αδυναμία στη μικρή και δεν υπήρχε περίπτωση να της κάνει κακό.

Ενώ τα χρόνια περνούσαν, μια δεύτερη θεωρία βγήκε στο προσκήνιο αλλά απορρίφθηκε γρήγορα. Ο Ντετέκτιβ Lu είχε πει στην εισαγγελία του Κολοράντο πως είχε βρει μισάνοιχτο το παράθυρο του υπογείου, από όπου περνούσαν τα καλώδια για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Αλλά η θεωρία αυτή γρήγορα απαξιώθηκε όταν βρέθηκαν άθικτοι ιστοί αράχνης δίπλα στο χαλασμένο παράθυρο.